E posibilă restructurarea fără șomeri la CEO?

Mai poate CEO să prindă ultimul tren și să își facă mix energetic și să restructureze compania fără să producă șomeri? Este întrebarea cheie a acestor zile, în contextul în care nu mai poate supraviețui în următorii ani pe piață fără un ajutor financiar de stat. Compania va împrumuta de la Trezorerie suma de 1,6 miliarde de lei. Banii sunt un ajutor de salvare acordat de stat. Suma ar trebui să fie rambursată în șase luni de la contractarea creditului. Dacă nu se va reuși acest lucru și este clar că nu există asemenea sumă la nivelul companiei, atunci ajutorul financiar de salvare se va transforma în ajutor financiar de restructurare. CEO va folosi însă banii pentru plata certificatelor de CO2 pe anul trecut. Va avea nevoie de alte fonduri și alte credite și fonduri europene pentru a realiza investițiile de mediu, investițiile interne obligatorii și să transforme compania într-un mix energetic pe gaze, cărbune și energie fotovoltaică.

Planuri…

Memorandumul aprobat de Guvern și primirea ajutorului de restructurare obligă la luarea unor măsuri de reducere de capacități, cel puțin în zona producției de cărbune. Este vorba de închiderea unor cariere miniere care își vor epuiza zăcământul. În cele din urmă, după 2025 șefii CEO anunță că producția de cărbune se va reduce de la 3.240 de MW la 1980 MW. Vor fi însă grupuri pe gaze de 1400 MW și centrale fotovoltaice de 300 MW. În final vor mai fi plătite anual doar 5 milioane de certificate de CO2, adică de două ori și jumătate mai puțin decât în momentul de față. Acesta este planul de pe hârtie.

Ce se va întâmpla în minerit

În minerit vor dispărea următoarele cariere miniere: 2021 Rovinari, 2024 Peșteana, 2026 Lupoaia și 2024 Husnicioara. Vor fi realizate 4 grupuri pe gaze naturale la Craiova 2025, Ișalnița 2025 și 2027 și la Turceni 2026. Jilț Nord și Roșiuța se vor uni și vor trimite cărbune la SE Turceni. În tot acest proces, nu vor fi disponibilizări de personal și nu vor apărea șomeri, promit șefii CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com