Doi ani de la Marșul Disperării, CEO e tot Cenușăreasa Sistemului Energetic Național

Marșul Disperării a reprezentat în opinia sindicaliştilor din Complexul Energetic Oltenia o idee naţională, după cum susţin membrii Sindicatului EMC Roşia. Marşul nu a fost manipulat de nimeni, nu a fost organizat de niciun partid sau organizaţie ocultă, ci a venit din nevoia minerilor şi a energeticenilor de a se face auziţi şi într-o altă măsură de a-şi striga disperarea. Şi nu este vorba de pierderea locurilor de muncă, de viaţa de zi cu zi, de rate, pâine sau de facultatea copiilor, ci de moartea unei industrii, moartea mineritului cu ajutorul căruia s-a construit în mare parte economia României în cei 50 de ani de comunism. Ce s-a distrus după nu se mai ia în calcul.

Nu este vorba nici măcar de poluare

Nu este vorba de finalul unei industrii pentru că lumea merge către o energie tot mai curată. Din contră lumea(Germania, Polonia, SUA, China) se desprinde tot mai greu de energia pe bază de combustibili fosili pentru că a realizat că este mai sigură şi mai stabilă decât energia nucleară şi constantă, raportat la energia eoliană sau fotovoltaică. Minerii ştiu şi ei că la un moment dat va sosi şi finalul, dar vor o moarte parcă mai demnă a mineritului şi nu flegme în cap sau minciuni politice.

Marşul Disperării organizat de sindicatele din CEO a fost în fapt Marşul Disperării Naţionale. A vorbit despre moartea unor industrii construite cu sacrificii şi chiar cu morţi şi care este aruncată prea uşor la gunoi, fără să fie transformată sau să i se dea o şansă la un final mai lin şi nu unul plin de batjocoră şi ură. Sau să fie pus altceva în loc. Politicienii locali nu au învăţat nimic din Marşul Disperării de acum doi ani sau mai bine zis nu au înţeles nimic. Poate că a fost ultima mare dovadă de unitate între mineri de după 1990 încoace. Poate că a fost finalul luptei pentru demnitate în muncă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com