Doi ani de la greva foamei pentru echilibrările salariale din CEO. Nu s-a schimbat aproape nimic până în prezent.

Liderul de sindicat din Federaţia Naţională Mine Energie, Manu Tomescu, a marcat la finalul săptămânii trecute doi ani de la greva foamei din faţa sediului companiei, împotriva discriminărilor salariale. Manu Tomescu a precizat că, deşi au trecut doi ani, discriminările salariale nu au fost eliminate de la Complexul Energetic Oltenia.

„Se împlinesc doi ani de când împreună cu câțiva colegi am intrat în greva foamei și am protestat împotriva discriminărilor salariale, făcute la acea vreme de administrația C.E.Oltenia împreună cu liderii sindicatului galben. Ulterior, tot administrația companiei a făcut o anchetă și a întocmit un raport prin care recunoștea că aproape jumătate din promovările salariale au fost făcute pe criterii de apartenență sindicală sau politică, și pe pile și relațiil, în timp ce peste o mie de salariați din C.E.Oltenia, aveau salariul minim pe economie. Tot intre timp am aflat că majoritatea liderilor de la SMEO au primit intre 2 și 25 de clase de salarizare, aceeași lideri care astăzi se opun echilibrarilor salariale pe locurile de muncă, invocând lozinci și amenințând, pentru a bloca referatele de promovare făcute de subunitățile companiei, cu scopul de a armoniza salariile de pe locurile de muncă.

Val de scumpiri, salarii mici

„Stimați colegi ! Dacă nu o să atragem atenția și nu o să spunem mereu că în compania noastră sunt salariați discriminați, atunci mai bine ne lăsăm de sindicalism ! Ne lăsăm de sindicalism, stăm cuminți și lăsăm ca în această companie să fie salariați tratați ca salariați de mâna a doua, salariați de mâna a treia, a patra sau a cincea ! S-au scumpit alimentele, s-a scumpit benzina și motorina, s-au scumpit gazele și curentul. S-au scumpit toate dările în țara asta ! Cu toate astea, dacă pe același loc de muncă, având aceeași meserie, și unul dintre salariați are numai cu 5 clase de salarizare mai puține față de colegii lui de pe același loc de muncă, acesta pierde într-un an de zile, sute de litri de ulei și sute de kilograme de zahar sau făină, câteva mii de pâini mai puține, numai într-un singur an ! În toți acești ani am observat că oricât de evidente au fost și sunt aceste discriminări salariale, nu există un interes real pentru ca ele să fie eliminate. Eu cred că în ceea ce privește echilibrarea salariilor, lucrurile ar trebui să fie cât se poate de simple. Dar văd că atunci când vine vorba să se facă dreptate pentru cei amărâți, pentru cei fără pile și relațiil, totul devine dintr-o dată foarte complicat !

Deci încă o dată atrag atenția că nici până astăzi, 12 noiembrie 2017, nu știm dacă în subunitățile companiei s-a făcut o situație pe diferențe între salariații cu funcții și meserii similare de pe aceleași lucruri de muncă, lucru care să ne asigure și să ne liniștească că se lucrează pentru armonizarea salariilor !”, potrivit lui Manu Tomescu.

Mesajul de acum doi ani

„12 noiembrie 2015 la 05:00 ·  ·

Este ora 5 dimineata iar eu ma pregatesc de inca un protest extrem ! Azi la ora 8 o sa intru in GREVA FOAMEI in fata sediului CEO, pentru a incerca inca odata sa stopez abuzurile si discriminarile pe care managerul C.E.Oltenia impreuna cu Sindicatul Mine Energie Oltenia, le fac asupra noastra.

Nu stiu cum o sa fie si cat o sa dureze acest protest ! Nu stiu nici daca o sa fie mai greu sau mai usor decat cum a fost in martie ! Nu stiu ce simt ceilalti colegi sindicalisti, dar va marturisesc ca eu nu am avut odihna zilele astea, iar in aceste momente simt ca sunt revoltat, determinat si hotarat !

De doua saptamani am sperat ca administratia se va tine de cuvant si va face acele majorari prin clase de salarizare, intr-un mod corect si transparent, asa cum a promis ! Din pacate pentru noi (majoritatea salariatilor din CEO) nu a fost asa ! Cel putin in carierele din zona Rovinari si in Termocentrala Rovionari acolo unde SMEO are departamente, s-au facut discriminari si abuzuri grosolane, iar acea „echilibrare” de care ne tot vorbeau in ultimul timp, s-a facut tocmai pe dos ! Mai exact, majoritatea salariatilor cu clase mici nu au primit nimic, sau au primit foarte putin, dar in schimb majoritatea liderilor si viceliderilor SMEO au primit cate 2- 3 clase, indiferent cat de mare aveau deja clasa de salarizare. Au primit clase si majoritatea CFL-istilor care si-au adus aportul la adunarea de adeziuni pentru SMEO, adica acei sefi care prin metode de constrangere, de intimidare si de amenintare, au fortat salariatii sa devina membrii la sindicatul administratiei. Cu alte cuvinte, au fost rasplatiti toti cei care au contribuit la creerea si intarirea acestui sindicat galben si au girat abuzurile managerului C.E.Oltenia.

Colegii mei din grupa sindicala, care ar fi fost indreptatiti sa se regaseasca pe acele tabele de promovare (majorare), daca s-ar fi respectat acele criterii stabilite in comisiile mixte (administratie-sindicate), ma intreaba zilnic de ce nu primesc si ei acele clase de salarizare, asa cum au primit „ceilalti” ! Stiu ca mai sunt foarte multi in situatia lor, din carierele Pesteana, Rosia, Pinoasa, Tismana 1, Tismana 2, Girla si Poiana, si multi dintre ei m-au sunat sau mi-au scris pe facebook, punandu-mi aceleasi intrebari:

-De ce au primit clase de salarizare cei care aveau deja clasa 32, 33 sau 34, iar cei cu clase mici (sub 15), majoritatea nu au primit nimic !?

– De ce doar cativa dintre cei cu clasele sub 10 au primit numai cate o clasa sau cate o litera, iar cei cu clase peste 30 au primit cate 2 sau chiar 3 clase !?

-De ce nu au primit clase toti salariatii care au sub 10 !?

-De ce in majoritatea cazurilor la CFL-isti, au primit clase tot cei care le aveu deja mai mult decat colegii lor, tot CFL-isti !?

-De ce majoritatea directorilor de subunitati, a sefilor de ateliere sau de linii tehnologice, nu au stiut si nu au fost consultati in legatura cu acordarea claselor de salarizare !?

-De ce doar administratia si liderii SMEO spun pe la ziare, radio si televiziuni, ca sunt multumiti de cum s-au impartit aceste clase ?

Desigur ca mai sunt foarte multe intrebari pline de revolta si foarte multe de lamurit ! Iar eu va spun ca o sa fiu acolo pentru voi ! O sa fac tot ce-i posibil legal si omeneste, sa stopam aceasta discriminare, sa primim dreptate si raspunsuri, si nu in ultimul rand, CEI VINOVATI SA PLATEASCA !

Sa va ganditi la mine si sa-mi tineti pumnii !”, potrivit postării de pe pagina de socializare a liderului de sindicat de la Termocentrala Rovinari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com