Directorului sinecurist al Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Valentin Chepeneag, trimis la plimbare de ministrul Culturii

Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii, a cerut și obținut demisia directorului interimar al Muzeului National „Constantin Brancusi” din Targu Jiu, Valentin Chepeneag, după ce gorjeanul și-a etalat pe facebook simpatiile legionare.

„Ministerul Culturii si Identitatii Nationale se delimiteaza de afirmatiile facute recent, in spatiul public online, de catre Managerul interimar al Muzeului National Constantin Brancusi, Valentin Chepeneag. Consideram ca declaratiile domnului Chepeneag sunt profund gresite si iresponsabile, acestea neexprimand pozitia Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Pe cale de consecinta, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Valer-Daniel Breaz, i-a solicitat acestuia demisia, act care a fost depus luni, 16 septembrie 2019, cu numarul de inregistrare 6388/CM/16.09.2019”, potrivit postării. Conform News.ro, Valentin Chepeneag a publicat pe Facebook mai multe mesaje in care isi arata admiratia fata de fondatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, si fata de maresalul Ion Antonescu, acestea fiind ulterior eliminate. Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu nici nu există, fiind înființat doar pe hârtie. Chepeneag a fost numit în funcție doar pentru că se afla în cercul de apropiați ai deputatului de Gorj, Mihai Weber.

Este de amintit că în 2002 Guvernul României a interzis organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Actul normativ incrimina totodată negarea Holocaustului, definit ca “persecuţia sistematică sprijinită de stat şi anihilarea evreilor europeni de către Germania nazistă, precum şi de aliaţii şi colaboratorii săi din perioada 1933-1945”.

Patru ani mai târziu, cu ocazia aprobării și modificării ordonanței de către legislativ, două comisii ale Parlamentului României au adoptat un amendament prin care se elimina din definiția Holocaustului sintagma “aliații și colaboratorii săi”. Această modificare, dacă s-ar fi regăsit în forma finală adoptată de Parlament, ar fi limitat responsabilitatea pentru Holocaust la Germania nazistă și, astfel, ar fi externalizat culpa pentru cei peste 300000 de evrei exterminați în timpul regimului Antonescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com