Declarație comună pentru susținerea energiei pe cărbune. Este vizat și CEO

In urma discutiilor purtate in cadrul lucrarilor Energy Summit 2019 cu tema „Conditiile pentru tranzitia energetica durabila” care se desfasoara in Polonia, la Varsovia, organizat de Ministerul Energiei din Polonia si Asociatia Europeana a Carbunelui – EURACOAL, a fost adoptata o declaratie comuna a tuturor participantilor care reprezinta tarile in care se produce energie pe baza de carbune.

Declaratia a fost validata inclusiv de Romania, reprezentata de presedintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza – membru in Comitetul Executiv al EURACOAL.

Ministrul Energiei din Polonia va depune aceasta declaratie la Comisia Europeana in vederea gasirii de noi solutii pentru perioada de tranzitie.

*

Redam in cele de mai jos continutul declaratiei comune adoptate:

DECLARATIE

PRIVIND CONDITIILE PENTRU TRANZITIA ENERGETICA SUSTENABILA

Tranzitia energetica reprezinta o transformare bazata pe tehnologie industriala indreptata catre o economie cu emisii reduse care utilizeaza diverse surse de energie. Procesul trebuie sa se desfasoare in conformitate cu justitia sociala, avand in vedere decizii economice rationale si competitivitatea industriei din cadrul Uniunii Europene, precum si respectarea mediului inconjurator.

I. O tranzitie sustenabila trebuie sa abordeze schimbarile climatice, inclusiv obiectivul Acordului de la Paris, dar necesita solutii globale cu contributii ambitioase si valide pretutindeni, dar in special in cadrul grupului G20. Sectoarele energetice si sectoarele carbunelui din Uniunea Europeana vor continua sa isi reduca emisiile conform schemei fiabile EU-ETS.

II. Ca atare, tranzitia energetica este un proces costisitor si va fi diferita in anumite state ale Uniunii Europene, reflectand punctele de plecare diferite ale fiecarui stat membru. Acesta este motivul pentru care este esential sa avem libertatea de a defini calendarul, precum si metode si instrumente necesare pentru realizarea intr-un mod echitabil si sustenabil.

III. Sectorul minier si energetic European este sursa unui lant de valori care trebuie inclus, in mod activ, in aceasta tranzitie – de aceea, tranformarea de care avem nevoie este aceea care previne saracia si instabilitatea sociala a regiunilor miniere si stimuleaza inovatia si investitia.

IV. Trebuie sa existe un echilibru adecvat intre obiectivele politicii energetice la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea, securitatea energetica si protectia mediului inconjurator. In absenta unui element prioritar, acest triunghi poate constitui baza pentru functionarea si dezvoltarea echitabila a societatii si economiei in fiecare tara.

Se considera esential ca mesajul sa fie luat in considerare la momentul adoptarii de strategii, politici, previziuni si directive emise de catre autoritatile Uniunii Europene. Sugeram ca factorii interesati de tranzitie sa colaboreze impreuna cu oameni de stiinta si specialisti in vederea evaluarii procesului de tranzitie implementat si a respectarii conditiilor incluse in prezenta declaratie.(comunicat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com