De ce nu ar beneficia şi locuitorii din Motru, Rovinari, Târgu Jiu şi Turceni de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani!?

Avem parlamentari de Gorj şi degeaba. Un parlamentar de Galaţi, de exemplu, a realizat un amendament la Legea pensiilor depus la Parlament( senatorul PNL de Galaţi, George Stângă) prin care urmăreşte reducerea vârstei de pensionare cu doi ani a localnicilor din Galaţi. Motivul: instalaţiile de la ArcelorMittal au evacuat în atmosferă 15 tone de praf zilnic. Iniţiativa parlamentarului gălăţean îi vizează pe cetăţenii care au locuit cel puţin 30 de ani în oraşul Galaţi şi în zonele limitrofe, pe o rază de 8 kilometri, scrie MEDIAFAX. Argumentul principal este că gălăţenii trăiesc într-o zonă foarte poluată din cauza activităţilor industriale.

Aviz favorabil de la Mediu

Amendamentul parlamentarului gălăţean a obţinut deja un aviz favorabil de la Comisia de Mediu.

„Am reuşit să obţin aviz favorabil la amendamentul pe care l-am depus în cadrul comisiei de mediu, astfel încât oraşul nostru să fie inclus pe lista zonelor afectate de poluare remanentă. Am avut câteva argumente destul de puternice. În anul 2011, conform unui studiu realizat la nivel naţional, oraşul Galaţi era pe primul loc în topul celor mai poluate oraşe din România. De asemenea, în perioada 2007-2008, instalaţiile de la ArcelorMittal au evacuat în atmosferă aproximativ 15 tone de praf zilnic. Cea mai poluantă secţie a combinatului a fost uzina cocsochimică care momentan este închisă”, a declarat, luni, senatorul George Stângă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Regiune poluată permanent

Pentru ca gălăţenii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, zona Galaţi trebuie să fie inclusă pe lista regiunilor afectate de poluare permanentă.

„Am avut în dezbatere, la Comisia de Mediu, o propunere de modificare a legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, şi anume persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Galaţi sau pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiului Galaţi, vor avea posibilitatea, dacă acest act normativ va fi adoptat în plenul celor două Camere, să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără a li se scădea cuatumul pensiei. Consider că este un pas înainte acceptarea acestui amendament; pe lista respectivă, din punctul meu de vedere, sunt multe alte zone, localităţi care nu au fost expuse unei poluări la fel ca poluarea din municipiul Galaţi, dar cu toate acestea, zonele respective beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani de zile”, a afirmat George Stângă. Ce fac parlamentarii de Gorj. Nici măcar nu copiază de la colegii lor. Gorjul ar putea beneficia din plin de pe urma unui astfel de amendament, fiind o zonă afectată de minerit, petrol, iar la un moment dat şi de industria materialelor de construcţii.

Andrei Pavel

One thought on “De ce nu ar beneficia şi locuitorii din Motru, Rovinari, Târgu Jiu şi Turceni de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com