De cărbune se va alege praful mult mai repede decât se prognozase

Comisia Europeană grăbește semnificativ procesul de decarbonizare, respectiv de închidere a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Potrivit Strategiei Energetice Naționale, aflată în fază de proiect, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să livreze la aceeași capacitate ca în 2018 încă un deceniu. Cele mai negre prognoze arată însă că perioada s-ar putea reduce la jumătate, având în vedere decizia Comisiei Europene de a crește la 34% procentul de energie regenerabilă, în coșul total de energie.

Iulian Iancu: regenerabile în loc de cărbune

Recent, preşedintele Comitetului Naţional Român pentru Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME), Iulian Iancu, a declarat că România va pune între paranteze, cu o viteză uriaşă, cărbunele, în urma deciziei Comisiei Europene privind creşterea procentului de energie regenerabilă, acesta reprezentând un test de stres foarte mare pentru România.„Întreg sectorul energetic trece prin şocuri uriaşe, iar noi, România, suntem supuşi la unul dintre cele mai mari, să zicem, teste de stres, în sensul că decizia de acum două zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabilă din totalul energiei înseamnă că vom pune între paranteze cu o viteză uriaşă cărbunele”, a avertizat liderul CNR-CME.

Emisiile de CO2, în creștere

Emisiile globale de CO2 au crescut cu 2% în 2018, cel mai puternic avans înregistrat în ultimii şapte ani, arată un raport publicat de grupul petrolier BP potrivit căruia lumea este în urmă cu eforturile sale de combatere a modificărilor climatice, transmite AFP. Acest raport susţine că cererea primară de energie a înregistrat cea mai puternică creştere din acest deceniu în 2018, chiar dacă ritmul de creştere economică a încetinit. China, India şi SUA au fost responsabile pentru două treimi din creşterea cu 2,9% a consumului de energie. O creştere a consumului de energie antrenează automat o creştere a emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a utilizării combustibililor fosili.„Există un decalaj din ce în ce mai mare între necesitatea de acţiune împotriva modificărilor climatice şi progresele realizate în acest domeniu, cu o cerere de energie şi creştere a emisiilor de CO2 la cel mai înalt nivel din ultimii ani”, subliniază economistul şef al BP, Spencer Dale, potrivit Agerpres. Aproape 200 de state au promis în 2015 să adopte măsuri pentru a limita încălzirea globală la 2 şi chiar 1,5 grade Celsius.

Așadar, trecerea grupurilor de pe cărbune pe gaze ar putea fi grăbită. Termo Rovinari va rămâne să stingă lumina la CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com