Dacă preţul certificatelor de CO2 se dublează, CEO riscă închiderea
Dacă preţul certificatelor de dioxid de carbon nu va rămâne la nivelul actual, există riscul ca multe companii energetice precum Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara să îşi închidă porţile. Este imposibil să fie asigurate zeci şi zeci de milioane de euro drept „taxă de poluare”, în condiţiile în care noxele tot ajung în atmosferă.
Ce se întâmplă cu banii?
În mod normal plata certificatelor de dioxid de carbon reprezintă garanţia că un colos energetic pe cărbune va putea să producă energie electrică şi va putea asigura locurile de muncă. Problema este că poluarea nu va dispărea, ci doar compania respectivă va fi împovărată să achite dările în plus, faţă de companiile energetice concurente şi mai puţin poluante. Problema este că fondurile obţinute din plata certificatelor de dioxid de carbon ar trebui să se întoarcă în proiecte de denoxare sau de reducere a poluării. Nu este cazul. Practic toată lumea se învârte într-un cerc vicios.
Cu lacătul pe termocentrale
Problema este că dacă preţul certificatelor va ajunge de la 8 euro la 10-15 euro, producătorii clasici de energie vor putea să pună lacătul pe porţi. Nu că fără poluatori nu ar fi un lucru benefic, dar cine ar produce energia electrică în locul acestora. Statul nu arată niciun fel de preocupare să investească în tehnologii noi şi care să asigure stabilitate sistemului energetic. Ori până acum, termocentralele pe cărbune sunt singurele, cel puţin în România, care ţin sistemul în viaţă. Cercetarea românească e la pământ din acest punct de vedere.