Dacă Ministerul Sănătății intervenea din timp la Târgu Jiu măcelul de la Buzău poate nu ar mai fi avut loc

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, se plânge pe la televiziunile centrale de lipsa de personal din sistem, după dezastrul de la Spitalul din Buzău, unde cinci oameni au fost uciși de un pacient de la Psihiatrie și alți opt au fost răniți. Încă de la începutul anului au fost scoase în evidență neregulile din sistem, respectiv neajunsuri la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a refuzat luni de zile să ia măsuri, iar autoritățile locale au fost tratate cu blândețe sau au acoperit actualul management, deși au fost depistate nereguli grave la Târgu Jiu, care vorbesc de situația în general din sistem, și care ar fi putut fi folosite ca exemplu pentru a remedia problemele din țară. Nu s-a dorit acest lucru, din motive politice, iar managerul de la Spitalul Județean Târgu Jiu, Gigel Capotă, a fost acoperit și menținut în funcție, deși chiar fiica sa vitregă a fost în centrul unuia din scandalurile de la Secția Psihiatrie.

Ce spune Pintea

„Eu am spus ca exista deficit de personal, v-am si dat niste exemple ieri: in 2016 aveam 165.000 de angajati in sistemul public, astazi avem 185.000 in sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activitatii medicale este apanajul managementului. Si, asa cum am spus in nenumarate randuri, 80% dintre manageri nu au ce cauta in sistemul de sanatate. Dam vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam si despre Sapoca, este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au facut multe in ultimii doi ani, pentru ca am avut acces la toate documentele, dar nu suficient. Si prea ne-am obisnuit ca merge si asa. Practic, ceea ce s-a intamplat aici este rezultatul a multor ani de activitate, nu vorbim despre ultimii ani, pentru ca s-a incetatenit o idee, „este bine si asa, putem face si asta, putem face si cealalta”, pana cand s-a intamplat. Si sa nu-mi spuneti ca nu stia nimeni ce se intampla in fisa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-sef sa faca instruiri periodice cu privire la ceea ce este in fisa postului, la proceduri, la protocoale. Credeti ca s-a facut ceva? Niciodata”, a declarat Pintea la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, intrebata daca in opinia sa sistemul medical se confrunta si la acest moment cu o lipsa de personal.

Ministrul a adaugat ca va fi accelerat procesul privind implementarea modificarii indicatorilor de performanta pentru manageri de unitati medicale.

„Vom grabi putin implementarea modificarii indicatorilor de performanta pentru manageri si vom schimba ceva din atributiile Consiliilor de Administratie, pentru ca in acest moment, din punctul meu de vedere, nu functioneaza”, a mai spus Pintea, care repetă de luni de zile aceleșai lucruri și nu face nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com