Cum îţi golesc hoţii casa prin metoda „Detergentul”

Polițiștii gorjeni au urmărit în prima arte a anului să aducă în atenția publicului țintă creativitatea infractorilor, iar diseminarea mesajelor preventive a fost realizată către un număr mare de beneficiari, prin intermediul acțiunilor informativ-preventive. Obiectivele vizate au fost sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri  de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg  din comiterea de infracţiuni.

În acest context, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj a fost inițiat Planul de măsuri pentru prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe, prin modul de operare „Împrietenire cu victima”, în cadrul căruia, activităţile preventive au fost și vor fi desfăşurate atât în localităţile urbane, cât şi în cele din mediul rural.

Mesajele preventive invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare cele mai frecvent folosite de hoţi, precum şi la vigilenţa şi adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei şi a bunurilor personale.

Pentru  evitarea unor evenimente negative ce ar putea interveni pe fondul comiterii unor fapte de furt din locuinţe, precum şi pentru prevenirea înşelăciunilor, poliţiştii gorjeni vă supun atenţiei următoarele recomandări preventive:

Pentru prevenirea  FURTURILOR  DIN LOCUINȚE

Infractorii pătrund în locuințe prin diverse metode:

Efracție

Chei potrivite

Împrietenire

Uşă neasigurată

Escaladare

Rupere butuc

Folosind diverse pretexte:

Atribuirea unor false calităţi (reprezentanţi ai unor societăţi –Telecom, RCS – RDS,  furnizor energie electrică,  furnizor gaze naturale, firme curierat etc.)

Oferirea unor produse spre vânzare  (cosmetice, detergenţi, articole pentru bucătărie,  etc.)

În scopul prevenirii furturilor din locuinţă,  poliţiștii vă recomandă:

Dacă locuiţi  la bloc:

Montează un interfon la intrarea în scară şi utilizează-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil

Dotează cu încuietori corespunzătoare uşile de la subsol, terase sau intrări suplimentare

Asigură-te că dispozitivul de amortizoare de pe uşa de acces în bloc oferă o închidere completă a acesteia

La intrările în holurile imobilului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare

Achiziţionează un sistem de alarmă pentru locuinţa ta, pe care să-l conectezi la dispeceratul unei firme de pază

Încuietoarea de la uşa locuinţei trebuie să corespundă standardelor de siguranţă. Este important să o montezi corect, în aşa fel încât să nu se permită accesul din exterior, la şuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.

Dacă locuieşti la parter sau la etajul I, grilajele de la ferestre ţin hoţii la distanţă.

În plus, dacă locuiţi la casă, puteţi  monta un sistem de :

Supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei

Protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea ta

Iluminare cu senzori de mişcare.

Metode de înşelăciune

Modalităţi de săvârşire a  unor infracţiuni de furt sau înşelăciune, comise prin ”împrietenire” sau prin atribuirea  de nume sau calități mincinoase, prin:

”METODA  DETERGENTUL”: infractorii bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale. Sub pretextul vânzării unor detergenţi de vase, unul dintre autori se oferă să facă demonstraţii în bucătărie, timp în care celălalt fură banii sau bunurile de valoare din casă.

„METODA   DERATIZAREA”: oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat.

„METODA STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută  sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.

”METODA CERŞETORII”: sunt acele persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă, ori expun faptul că se află într-o situaţie personală dificilă şi solicită diverse sume de bani, oferind în schimb favoruri sexuale. Din această categorie fac parte în general femeile, care profită de orice moment de neatenție al victimei pentru a sustrage din casă bani, bunuri sau alte valori.

„METODA  CURIERUL” :Escrocii sună la uşile persoanelor despre care ştiu că sunt singure acasă şi le spun că au un colet pentru vecinul lor, dar care nu este acasă. După aceea, îi conving că este un colet important și trebuie să plătească o sumă importantă de bani.

AGENȚII  AMATORI  DE  ACTE CARITABILE:  O altă metodă întâlnită este cea a cazului umanitar, când infractorii cer diverse sume de bani în scopuri umanitare, în numele sau de la persoane publice (actori, politicieni, cântăreţi, preoţi, conducători ai unor instituţii etc.), iar apoi o altă persoană se prezintă pentru a ridica „donaţia” sau solicită trimiterea banilor prin transfer bancar.

METODA „BIJUTERIA”: Păcăliţi pot fi şi naivii  care se lasă „vrăjiţi“ de persoane dubioase care se  oferă să ghicească viitorul şi care ulterior constată că le-au fost substituite/sustrase bijuterii sau sume  de bani.

METODA „PREMIUL CEL MARE”: Infractorii trimit mesaje scrise pe telefoanele mobile prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce depun sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii. De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.

METODA „AGENTUL TELESHOPPING”: Infractorii se recomandă drept agenți în teren ”Teleshopping” care oferă așa-zise cadouri (electrocasnice de mici dimensiuni), în schimbul cărora percep o taxă de curier a cărei valoare o depășește pe cea a produselor.

Recomandări

Pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni contra patrimoniului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean de Poliţie Gorj  vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

  • Manifestaţi prudenţă şi verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat,  prin apelare la serviciile de informaţii clienţi de la operator;
  • Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme;
  • Nu acceptaţi schimburi de bunuri sau aşa zise chilipiruri;
  • Nu permiteţi accesul în locuinţă sau curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenţia dumneavoastră şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani;
  • Nu achitaţi niciodată sume  de bani în avans pentru ridicarea unor premii;
  • Nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie carte identitate, conturi bancare, parole, etc.) sau date despre familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi persoanelor cu care intraţi în contact aparent întâmplător;
  • Sunaţi la compania de telefonie mobilă – Departamentul de Relaţii cu Clienţii – şi verificaţi veridicitatea promisiunilor câştigului unui premiu;
  • Nu daţi curs instrucţiunilor telefonice de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi, poliţişti, procurori, medici, etc şi reprezintă rudele dumneavoastră  “implicate” într-un accident rutier;
  • Nu efectuaţi niciun transfer bancar în contul unor necunoscuţi şi nu înmânaţi bani persoanelor care sunt trimise la uşa locuinţei dumneavoastră sau cu care vi se solicită să vă întâlniţi;

Dacă sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun, potrivit unei informări a IPJ Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com