Cosmin Popescu îl atinge pe Boza unde doare mai tare: la stocurile de cărbune!

Şeful Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, îşi continuă tirul de săgeţi aruncate înspre conducerea Complexului Energetic Oltenia(CEO). Este vorba de Sorin Boza, luat în vizor de data aceasta pentru stocurile de cărbune ale companiei. Cosmin Popescu a vorbit public despre faptul că a discutat cu anumite persoane din firmă pe tema constituirii stocurilor de cărbune şi ar fi primit asigurări că ar fi timp ca până pe 15 noiembrie să fie disponibilă cantitatea de 1,5 milioane de tone de lignit în depozitele de la termocentrale şi de la carierele miniere.

Lucrează la partea de transport

Cosmin Popescu nu a dorit să comenteze situaţia actuală a stocurilor de cărbune, însă a lăsa să se înţeleagă faptul că şefii Complexului Energetic Oltenia vor trebui să depună eforturi considerabile să atingă ţina pe care şi-au propus-o: „Am stat de vorbă cu directorii din Complexul Energetic Oltenia şi stocurile nu sunt la un nivel corespunzător în această perioadă. Mai este însă timp până pe 15 noiembrie, dacă vor reuşi să se încadreze. Şi-au propus să atingă o cantitate totală de 1,5 milioane de tone de lignit în depozitele de la termocentrale şi de la carierele miniere”, a declarat Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Guvernul i-a ajutat cu depozitul de la Roşia

„Ca urmare a reacțiilor apărute în spațiul public în legătură cu decizia activării depozitului Roșia din cadrul Exploatării Miniere de carieră Rovinari, începând cu 15 septembrie 2017 până în 30 aprilie 2018, Ministerul Energiei dorește să facă unele precizări. În primul rând, acest depozit este necesar pentru asigurarea stocurilor de cărbune în perioada de iarnă. Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018. În al doilea rând, depozitul de la Roșia va funcționa pe actualul amplasament pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Precizăm că, atât Ministerul Energiei, cât și CE Oltenia, cunosc problemele legate de poluarea generată de acest depozit și au identificat o soluție de remediere a acestei situații. Astfel, încă din 2016, CE Oltenia a început procedurile necesare strămutării acestui depozit pe un alt amplasament. Dar, strămutarea efectivă a fost întârziată de o serie de elemente independente de voința conducerii CE Oltenia. În acest moment, însă, o serie de piedici au fost surmontate, astfel că strămutarea depozitului Roșia poate continua. Noul depozit va fi construit în extravilanul orașului Rovinari și este estimat să fie funcțional în prima jumătate a anului 2019, iar investiția necesară se ridică la 43,5 de milioane de lei. Suprafața noului depozit va fi mărită, astfel încât să poată alimenta cu cărbune mai multe termocentrale care aparțin CE Oltenia. Pentru a reduce nivelul de poluare și disconfort pentru locuitorii din apropierea depozitului de la Roșia, CE Oltenia a început o serie de lucrări. Astfel, a început montarea unor panouri fonoizolante, iar până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent acest proiect va fi finalizat. Pe lângă reducerea nivelului de zgomot, aceste panouri vor avea și rolul de reducere a efectului de spulberare a prafului de cărbune din depozitul temporar. Toate aceste măsuri de reducere a impactului asupra comunității locale au fost discutate și agreate cu autoritatea publică locală”, potrivit Ministerului Energiei.

Va fi reînchis

„Funcționarea depozitului de cărbune Roșia a încetat începând cu 01.01.2016, întrucât cu aceeași dată trebuia pus în funcțiune un nou depozit. Nerealizarea noului depozit la termenul stabilit, respectiv 31.12.2015, a fost cauzată de dificultățile în achiziția suprafețelor de teren pe care urma să fie amplasat noul depozit, precum și identificării unui nou amplasament. În prezent este în derulare amenajarea noului depozit de cărbune Roșia, pentru care se preconizează ca termen de finalizare trimestrul I din 2019. În aceste condiții nu există posibilitatea constituirii stocurilor de cărbune necesare funcționării în siguranță a termocentralei Rovinari și nici asigurarea transportului pe calea ferată pentru termocentralele Turceni, Ișalnița, Craiova II. Perioada premergătoare sezonului rece este folosită pentru realizarea stocurilor de siguranță necesare trecerii vârfului de iarnă. În perioadele foarte reci, cu temperaturi mai mici de -10°C, nu se mai pot exploata straturile de cărbune din carieră, nu se mai poate asigura funcționarea sigură a benzilor, căci cauciucul devine casant ducând la ruperea benzilor transportoare. De asemenea, nu se pot asigura fluxurile de transport pe calea ferată către sucursalele Turceni, Ișalnița, Craiova II, cărbunele îngheață în vagoane, iar descărcarea lui durează foarte mult, din cauza perioadei necesare pentru dezghețare, până la 6 ore pentru o navetă, reducând fluxul de aprovizionare până la jumătate și apar probleme la căile ferate uzinale interioare din termocentrale”, potrivit unui comunicat al Minsterului Energiei, care se bazează pe cărbunele de la CEO pentru a trece cu bine peste perioada de iarnă”, se menţionează într-un comunicat de presă al acţionarului principal al CEO.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com