Cosmin Avrămoiu, gorjeanul acuzat de fraude informatice, a fost arestat. Reţeaua acţiona din Mexic

Gheorghe Cosmin Avrămoiu, gorjeanul acuzat de DIICOT de implicare într-o reţea specializată în fraude informatice, a fost arestat de Tribunalul Dolj. Din reţea mai făceau parte doljeni, iar aceasta acţiona din Mexic. „Solutia pe scurt: Admite propunerea Parchetului de pe lângă ICCJ-Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova. Dispune arestarea preventiva a inculpatului Avrămoiu Cosmin Gheorghe pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 29.06.2018, până la data de 28.07.2018, inclusiv. Dispune arestarea preventiva a inculpatului Zavera Gigi Vadik pe o perioadă de 30 de zile, de la data punerii în executare a mandatului de arestare şi până la expirare. Dispune arestarea preventiva a inculpatului Pană Cornel pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 29.06.2018, până la data de 28.07.2018, inclusiv. Dispune arestarea preventiva a inculpatului Sorea Gabriel pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 29.06.2018, până la data de 28.07.2018, inclusiv. Disjunge propunerea de arestare preventiva, în lipsă, a inculpaţilor Colţatu Alexandru şi Mieluşanu Gheorghe şi acordă termen la data de 05.07.2018, ora 13,00. În baza art.275 al.6 CPP: Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, au decis magistraţii Tribunalului Dolj.

Faptele de care sunt acuzaţi

La data de  28.06.2018  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor AVRĂMOIU COSMIN-GHEORGHE, SOREA GABRIEL, PANĂ CORNEL şi  ZAVERA GIGI-VADIK zis „Gigioc”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, în formă continuată, punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, în formă continuată, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciune. În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de către inculpatul  Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul  Avrămoiu Cosmin-Gheorghe.

A trimis trei colete în Mexic

În cursul lunii octombrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul  Pană Cornel a expediat în Mexic trei colete conținând aparatură de skimming, destinatar real fiind inculpatul Sorea Gabriel în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar (pe teritoriul Mexicului unde inculpatul Sorea Gabriel locuieşte de mai mulţi ani) din contul mai multor persoane. La data de 08.11.2013, inculpatul  Pană Cornel l-a determinat pe inculpatul Sorea Gabriel să falsifice un instrument de plată electronic, respectiv un card bancar, împrejurare în care i-a pus la dispoziție datele de identificare ale cardului și codul PIN corespunzător acestuia în vederea confecționării unei clone în scopul de a accesa, fără drept, un sistem informatic din Mexic și a efectua retrageri de numerar frauduloase (punerea în circulație a cardului clonat). La data de 25.11.2013, inculpatul  Pană Cornel a indus în eroare reprezentanții unei unităţi bancare, prezentând ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat 10 retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12 929, 80 RON) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă și alte 8 încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar. La data de 26.11.2013, inculpatul  Pană Cornel a formulat o sesizare penală, prin care a pretins că, la data de 23.11.2013, din contul deschis pe numele său, au fost efectuate în Mexic un număr de 10 retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12 929, 80 RON  (echivalentul a 50 255, 20 MXN), prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic, deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel,sume de bani de care a și beneficiat.

Au pus în circulaţie carduri false

În perioada octombrie 2013 (începând cu data de 22.10.2013) – februarie 2014, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Sorea Gabriel împreună cu alţi doi inculpaţi  au pus în circulație instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice și a efectuat retrageri de numerar frauduloase (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane. „Cu ocazia percheziţiilor efectuate la data 28 iunie 2018 pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Prahova au fost găsite şi ridicate  echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming propriu-zise, alte instrumente ce pot fi folosite la falsificarea de instrumente de plată electronică. Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Gorj şi Ploieşti, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, potrivit DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com