Constantin Brâncuşi, umilit de ziua lui de statul român

Sculptorul Constantin Brâncuşi încă nu beneficiază de un muzeu naţional, deşi a trecut un an de la aprobarea legii prin care a fost stabilit acest lucru. De Ziua Brâncuşi, pe 19 februarie, statul român, autorităţile locale din Târgu Jiu şi cele judeţene din Gorj nu au avut la dispoziţie muzeul respectiv. Cu toate acestea, Ministerul Culturii a primit un spaţiu în care să fie amenajat muzeul dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi. Este vorba de Casa „Gănescu” din centrul oraşului Târgu Jiu. Legea a fost aprobată în urmă cu un an.

Liberalii au cerut explicaţii

„De Ziua Națională ”Constantin Brâncuși”, președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a solicitat explicații ministrului Culturii, privind motivele întârzierii înființării muzeului Brâncuși, la Tg-Jiu, așa cum prevede legea votată în Parlament încă din anul 2015.

Printr-o întrebare scrisă adresată ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, solicită lămuriri cu privire la întârzierea înființării la Tg-Jiu a Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”. Deputatul de Gorj precizează că din anul 2015, când a fost votat proiectul pentru înființarea muzeului național și până astăzi, nu s-a întâmplat nimic și îi solicită ministrului de resort să ia măsuri.

”Nu întâmplător formulez această interpelare pe 19 februarie – Ziua Națională Constantin Brâncuși. Legea nr. 199/2015 – care prevede înființarea muzeului- a fost publicată în Monitorul oficial pe 20 iulie 2015 și a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016. Domnule ministru, trebuie să luați măsuri! Autoritățile județene din Gorj au aprobat prin Hotărâre de Consiliu Județean locul unde va fi acest muzeu – o clădire cunoscută în Târgu Jiu cu numele de Casa Gănescu, o casă din centrul orașului, în care a locuit și sculptorul Constantin Brâncuși, pe perioada lucrărilor la ansamblul “Calea Eroilor”.”, se precizează în documentul adresat ministrului Culturii.

În cadrul documentului adresat ministrului Culturii, deputatul PNL Dan Vîlceanu, solicită lămuriri asupra motivelor întârzierii înființării muzeului, solicită ministrului de resort asumarea unui termen și face referire la obligațiile statului ce decurg din prevederile legale prin care Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Tg-Jiu este un bun de interes național.

Punctual, întrebările adresate ministrului sunt următoarele:

”1. Care sunt motivele pentru care Ministerul nu face demersurile pentru înființarea acestui muzeu, care va aparține de minister, potrivit legii?

  1. Vă solicit să vă asumați un termen până la care muzeul va fi înființat, pentru că întârzierea este deja foarte mare.
  2. Menționați care sunt obligațiile statului, ce recurg din legea prin care operele de la Târgu Jiu sunt de interes național. Este vorba de Legea nr. 127/1992 privind declararea Ansamblului monumental CALEA EROILOR, realizat de Constantin Brâncuși în municipiul Târgu Jiu, județul Gorj, ca bun de utilitate publică, de interes național.”

Totodată, în întrebarea adresată ministrului Culturii de către deputatul PNL Gorj- Dan Vîlceanu, parlamentarul precizează că una dintre operele care fac parte din Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”, în speță Coloana fără Sfârșit, are nevoie de lucrări de restaurare, iar statul nu alocă fondurile necesare pentru demararea acestor lucrări și atrage atenția autorităților centrale că economia la bugetul de stat nu se face prin lăsarea în paragină a unor monumente de interes național și de o inestimabilă valoare spirituală pentru statul român, așa cum sunt operele lui Constantin Brâncuși, de la Târgu-jiu”, potrivit unui comunicat transmis de Departamentul Comunicare al PNL Gorj.

La rândul lor, social-democraţii, prin vocea viceprimarului Adrian Tudor, au anunţat că mai potrivit ar fi un Muzeu al Căii Eroilor, având în vedere că anul viitor se va lua din nou în discuţie includerea ansambului de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Deocamdată, nu există nimic. Nici măcar ceea ce prevede legea.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com