Concursul de eseuri ”DESTINE CULTURALE EUROPENE”

Biblioteca Judeţeană Gorj organizează concursul „GEORGE USCĂTESCU, profil cultural”  – 100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului

 

Tema: ”TIMPUL NOSTRU ESTE TIMPUL LUI ULISE”

 

-REGULAMENT-

 

  1. Tematică, scop şi obiective

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ și CENTRUL EUROPE DIRECT GORJ organizează concursul de eseuri filosofice dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal şi nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și ştiinţifice ale acestora. Această iniţiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra culturii, asupra timpului și spațiului, asupra existenței umane sub aspect socio-cultural. Patronul spiritual al concursului este filosoful George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj – d. 11 mai 1995, Madrid), filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român, membru de onoare din străinătate al Academiei Române de la 10 septembrie 1991, inițiatorul revistei ”Destin”. 2019 este anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea filosofului, eseistului și poetului gorjean care a trăit și creat o bună parte din viață în Spania, în exil, așa cum au făcut și unii alți mari oameni de cultură români în diverse țări, în afara lagărului comunist: Mircea Eliade, Constantin Virgil Gheorghiu, Vintilă Horia, Aron Cotruş, Pamfil Şeicaru, Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ştefan Baciu, Alexandru şi George Ciorănescu ș.a.m.d..

Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite.

Tema acestei ediții a concursului o constituie realizarea unui eseu de factură filosofică, având ca bază de reflecție următorul fragment: „Timpul nostru este timpul lui Ulise, timpul exilului, al căutării neîncetate a căminului pierdut; timpul profundelor dorinţe omeneşti de singurătate. Timpul oamenilor fără patrie, cari, fără încetare, caută orizonturile mărilor legendare, malurile unei insule iubite, care este Patria”(George Uscătescu – Timpul lui Ulise).

  1. Condiţii de participare

Concursul constă în realizarea unui eseu filosofic care răspunde temei propuse și se adresează elevilor (clasele IX– XII) de la colegiile și liceele din Gorj. Începând cu data de 21 ianuarie a.c. până pe 13 martie a.c., participanții vor trimite lucrările în format electronic pe adresa de e-mail  [email protected]

Perioada de desfășurare: 21 ianuarie – 13 martie 2019, Gala laureaților – 21 martie 2019, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.

Reguli de redactare: lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând și jumătate, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini / A4, trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Vor fi precedate de o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ”Concursul de eseuri filosofice – DESTINE CULTURALE EUROPENE”.

 

  1. Criterii de evaluare. Premii

Întrucât abordările sunt direcţionate numai spre dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind preponderent: claritatea exprimării; respectarea temei; folosirea creativa a limbii; originalitatea poziţiei prezentate; creativitatea travaliului filosofic.

Juriul este format din specialiști în literatură, istorie și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către  fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obtinute. Locul desfășurării jurizării: Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Pentru cazuri excepționale juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor.

Vor fi acordate 3 premii, în valoare totală de 1000 de lei, oferite de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul Europe Direct Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com