Ciurel îşi pregăteşte revenirea la CEO. Are cel puţin un loc asigurat în Directorat.

Fostul manager al CEO, Laurenţiu Ciurel, este foarte aproape să revină la compania unde a lucrat şi unde are contractul de muncă suspendat. Ciurel a fost achitat în dosarul „Turceni – Rovinari” şi are un loc liber în Directorat, chiar dacă era pentru Daniel Antonie. Nu e pentru cine se pregăteşte…Ciurel are şanse, în funcţie de finalul procesului care va ajunge la ultima instanţă, să redevină chiar manager al CEO.

Achitări şi o condamnare  

Fostul premier Victor Ponta şi Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii”, au fost achitaţi joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Rovinari – Turceni”. În acelaşi dosar, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, a primit patru ani cu executare pentru abuz în serviciu, iar Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, au fost achitaţi. Decizia nu este definitivă. Procurorii au cerut pedepse cu închisoarea în dosar, cu executare, şi plata prejudiciului estimat la 5,6 milioane de euro.

Infracţiuni de corupţie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus în septembrie 2015  trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului ȘOVA DAN-COMAN, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate: CIUREL LAURENȚIU-DAN, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, GRAURE LAURENȚIU-OCTAVIAN, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, şi PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, fost prim-ministru al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor.

Ce spune rechizitoriul

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție se arată că Ciurel a încheiat contracte de asistență juridică cu cabinetul de avocatură al lui Dan Șova, fără a respecta prevederile legale. Astfel, Ciurel a semnat la datele de 03.09.2007, 19.12.2007 și 22.12.2008 trei acte adiționale la contractul de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari” încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică. Contractele au fost atribuite în mod direct către SCA „Șova și Asociații” fără nici un fel de procedură concurențială, fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Ciurel a semnat și avizat din partea C.E.R. facturile și notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei, sumă cu care a fost prejudiciat Complexul Energetic Rovinari, prin plățile efectuate nelegal către firma lui Șova.

Contracte bănoase

În 14 februarie 2008, Ciurel a a semnat un alt contract de asistență cu „Șova și Asociații”, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (C.E.R) și SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA (ICM), cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut o către ICM. Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes. Asta în condițiile în care la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții. Procurorii anticorupție spun că în urma încheierii acestui contract, C.E.R. a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

Faptele

Pe 19 februarie 2008, același Laurențiu Ciurel a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care Complexul Energetic Rovinari se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani fără să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CER și emiterea de noi acțiuni. „Prin această conduită infracțională CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM”, au stabilit procurorii anticorupție. Fostul premier al României a încasat fără să presteze și a folosit documente false. Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Când anchetatorii au intrat pe fir și se efectuau controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică care să ateste activitatea prestată de el, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia cu cabinetul lui Șova. Potrivit DNA, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA “Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Tot de la firma lui Șova, Victor Ponta a primit, potrivit DNA, un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, “la solicitarea expresă” a acestuia. DNA a precizat că prejudiciul stabilit în dosarul “Turceni – Rovinari”, 51.321 lei, constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA “Şova şi Asociaţii” cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”. Plăţile făcute de SCA “Şova şi Asociaţii” către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA “Şova şi Asociaţii” şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

Prejudiciul în dosar

Dan Șova este cercetat de procurorii anticorupție pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, pe vremea când era reprezentantul legal al SCA Șova și Asociații. Păgubite, complexurile energetice Turceni și Rovinari. Totul în urma unor contracte de asistență juridică încheiate cu Șova și Asociații. Procurorii anticorupție spun că prin acțiunile sale, Dan Șov a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu sumele de 1.071.336,80 lei, 1.142.400 lei și 1.242.018 lei (în total 3.455.754,8 lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade). Fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, a procedat cu cabinetul de avocatură a lui Șova precum Ciurel la Rovinari. Procurorii anticorupție spun că prin activitățile infracționale desfășurate de cei doi directori generali, Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com