Ciurel îl demolează pe Boza. Va face publică lista cu angajările din ultimul an de la CEO.

Sorinel Boza şi-ar fi cerut schimbarea din funcţie, anunţă Ciurel

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, revine cu declaraţii după câteva luni de absenţă. Ciurel a comentat pe blogul personal evoluţia companiei în ultima perioadă, situaţia dezastruoasă a achiziţiei certificatelor de CO2, politicile de angajări, lipsa cărbunelui şi chiar posibila plecare a lui Sorin Boza de la Complexul Energetic Oltenia. Ciurel susţine că în prezent CEO este condus de directori din Dolj care au tot interesul să „tragă” pentru termocentralele de la Craiova şi Işalniţa. De asemenea, în mandatul lui Boza numărul de directori şi de consilieri personali a crescut semnificativ.

„Am tăcut câteva luni de zile. Rău am făcut. Prieteni bineintentionati mi-au povestit ca tot gunoiul ce-l  scot la suprafața din CEO e folosit împotriva companiei de cei ce vor sa închidă cărbunele. Intre timp lucrurile au luat-o complet razna, ajungând intr-un punct aproape ireversibil. Daca in 2012-2015 am dus-o greu, cu 19 mii de salariați, cu 150 de lei prețul pe mW-ora, cu mitingurile lui Condescu si plângeri penale saptamanale… compania avea totuși ceva ce azi nu mai are: perspectiva. Azi, cu 13 mii de angajați, cu prețul in Piața de 250 de lei, cu contracte semnate pe un an înainte, este nu la marginea prăpastiei. Este in prăpastie. Poate lumea isi aduce aminte ca in 2013 spuneam ca trebuie sa rezistam 2-3 ani, pana se închid centralele mici pe cărbune, pana se schimba legea energiei, apoi o sa fie bine. Așa s-a întâmplat, dar, si asta e chiar frustrant, alții au beneficiat de situație asta superfavorabilă, de care si-au bătut joc. In afacerile mari, in economia reala, lucrurile bune, precum si prostiile, nu se vad imediat, sunt inerțiale. Se vad peste ani. Faptul ca CEO, dar de fapt centrala de la Rovinari, care reprezintă 60% din CEO, a funcționat aproape incredibil intre 2014-2018, mai bine decât 90% din centralele pe cărbune din lume, se datorează unei munci de echipa intre 2007 si 2013, precum si unui om cu viziune in energie si cu știința de carte: inginerul Medințu. Începând de anul asta se vor vedea roadele activității directorilor de după 2015. S-a trăit pana acum pe munca altora, s-a dărâmat tot ce se construise bine. Daca dezastrul nu ar fi așa de mare ar trebui lăsați sa-si duca crucea, apoi jupuiți de vii si dați cu sare. (metaforic, normal).

Bălăşoiu l-ar fi trimis pe Boza la plimbare

Oameni politici inteligenți si l-au asumat pe dl. Boza, bătandu-se pe el. Toți il invitau in partid, toți se lingușeau grotesc pentru cate o amărata de angajare sau vreun contract de trei lei. Scriam acum un an ca nici trei luni nu-i vor trebui dlui. Balasoiu sa-l incalece pe managerul anului si sa-i pună o frumusete de hățuri. ” Sefu’, matale ești mare, ești prea mare sa stai pe aici, matale stai pe la București cu miniștri, pe la Bruxelles cu Junker, ba chiar cu Obama daca iti pui in cap. Lasă ca pe acia ne ocupam noi, păzim noi complexu, ca avem chiar si firma de paza de la Caracal, rodată in atâtea alegeri, chiar si prezidențiale.”

Complexul Craiova, de unde vine dl. Balasoiu, ca si SNLO, erau efectiv in insolventa înainte de facerea CEO. Fiecare aveau de plătit la furnizori peste 200 de milioane roni si zero lei in cont. Pitaroiu a plătit 400 de milioane din conturile Rovinari si Turceni in prima luna de funcționare. (Am fost dat in judecata de Burlan pentru aceasta afirmație si am câștigat definitiv. Apropo, Burlane, ai sa-mi dai 2000 de lei cheltuieli de judecata!). Așa ca de fapt nu Boza e vinovat pentru starea de reala catastrofa din prezent. In Directorat el nu scoate o vorba, sta cate 10 zile plecat din firma, ca si Ciubotarica vine la servici trei zile din 7, iar când vine ii arata Mino cu degetul: „semnează ici!”.

Am spus la un moment dat ca omul trebuie ajutat. Ne-am întâlnit, si ca de la inginer la inginer i-am spus ca nu exista perpetuum mobile, ca nu exista randamente peste 100%, ca o moara de carbune nu poate măcina peste 100 de tone, ca un grup energetic nu poate consuma in 6 luni gaz de 20 de milioane de ron, ca nu are cum sa coste combustibilul la Turceni mai mult ca la Rovinari, care a produs cu un milion de mw/ora mai mult, ca nu ar trebui sa produci un mw mai scump ca in urma cu 4 ani când erau 19.300 de angajați, ca o sa se duca dracului totul daca tot inventează posturi de șefi.

Eu fiind un nenorocit de penal, deci probabil cu o credibilitate redusă, nu am obținut de la el decât o pereche de ochi mari si umezi, un pic întrebători. Ce ai mă cu mine?

Dezastrul certificatelor de CO2

Cea mai mare gafa din istoria universala a managementului, monument de prostie si lipsă de interes, s-a întâmplat anul trecut. Mama daca era director, când era 4 euro certificatul, cumpăra cat cuprinde. Sa analizam puțin. Intre februarie si august 2017, prețul a coborât brusc la 4-5 euro. In 2015 eu a trebuit sa cumpăr cu 8. Motivul a fost incăpatanarea lui Trump de a nu semna acordul de la Paris si altele, mai ușor sau mai greu de explicat . Situația era așa: CEO avea 400 de milioane in conturi, in piața de echilibrare se ajunsese la 600 de ron pe MWh, toata lumea cerșea contracte de energie. Era criza, deci OPORTUNITATE. CEO era superbancabil, orice banca zicea sarumana sa poată da un credit la CEO. As fi luat împrumut cat puteam, gajam si ghereta portarului, si pantofii secretarei, un miliard de euro dacă puteam, si i-as fi băgat in CO2. Era de departe cea mai buna investiție a momentului, a secolului probabil. De aia spun ca mama, care umplea lada cu carne prin anii 70 de cate ori tăia unul cate un vițel pe ascuns, ar fi reacționat mai bine ca Directoratul. In loc sa ia împrumut si sa cumpere CO2-ul pana in 2020, CEO a închis si liniile de credit negociate cu greu de alții înainte (deși orice patron de srl stie ca alea nu costa nimic daca nu umbli la ele). Iar cu banii din cont se pare ca, daca e adevărat ce zice ala de la Corpul de Control al ministerului,  s-au plătit înainte de termen niște facturi pe la Ciresica, Brandusica si Balanica SRL. Știți cu cat s-au cumpărat certificatele ? Cu 14 euro, la un an după. Ia sa facem o socoteala. Daca director era mama, știți cum gândea? Ia sa mă duc eu la banca si sa iau un miliard sa zicem, ca mai mult nu am cu ce garanta. Mai pun 200 de la mine si se fac un miliard doua sute. Adica cam 250 de milioane de euro. Impartit la 5 vine cam 50 milioane de certificate. Cinsprezece le dau anul asta, mai opresc 15 pentru anul viitor . Restul de 20 de milioane le vând cu 15 euro. Obțin 300, dau înapoi 250 la banca. Ramin cu certificatele pe doi ani gratis si cu banii toti in cont. Hai n-o fi chiar așa, dar oricum e pe aproape!

 

E drept ca mama nu avea directorat, lua decizii singură cand umplea cămara cu chestii care stia sigur ca se vor scumpi. Dar când toți pe langă tine spun „cumpăra bre”, când primești in scris de la oameni care știu socoteli ca cea de mai sus, cu concluzia ferma „cumpăra acum”, tu astepti sa se faca 14 euro? Că nu te-a lăsat Directoratul?  Pai ei sunt manageru’ anului, alde Bălăcescu, Dan Vasile?

Doljenii, la putere în CEO

Alta. M-am exprimat in diferite rânduri cu privire la centrala Rovinari. Nu exista nimeni cu funcție importanta in CEO care sa provină de acolo, deși , daca ar fi sa facem clasament al profitabilității ar fi pe primul loc, zece locuri libere, apoi Turceni si Craiovele. In directorat sunt doi membri din Dolj, nimeni din Gorj. Directorul de energie e din Dolj. Directorul de mentenantă e din Dolj. Directorul de la vânzare energie si adjunctul sunt din Dolj. Au adus si la investiții un director din Dolj. Secretarul Directoratului si al CS, funcții extrem de importante, ați ghicit, tot din Dolj.  Oare nu si-a pus nimeni întrebarea cum dracu de ăia de erau in faliment la Craiova, au ajuns toți directori la CEO? Daca nu ar fi măsluit consumurile specifice ei s-ar fi închis de mult, înainte de 2012. Acum practic conduc CEO cei care au avut cele mai slabe performante.

Da, dar treaba merge, CEO duduie.  Merge pe dracu.

Haideți sa analizam. In PZU preturile sunt excepționale, aproape 300 de ron. CEO vinde 1-2 % acolo. De ce ? nu are cu ce produce. Termocentrala Rovinari, care a produs 47% din producția anului 2017 nu mai are cărbune. De fapt nu mai are acces la cărbune cam un an de acum încolo. Roșia si Tismana, carierele fanion ale CEO, sunt blocate.  Așa s-a vrut. Deschiderea fronturilor in Roșia depindea de trei angajări, familia Balaci. Cu trei angajări se deschidea accesul la milioane de tone de cărbune. S-au aprobat când era prea târziu, era totul blocat, pe motiv ca nu se putea, ca s-a făcut restructurare. Dar Directorul a preferat sa angajeze ziariști de mana șaptea, fătucile trecute prin multe ale lui Morega, sau ziariști de prin Craiova purtători de cuvânt pe la partide, care nu dau pe la lucru. Tot cu restructurare. Când am plecat eu la sediul de la București lucrau 4 oameni, astăzi sunt 12. Nici nu au cum, nu au loc acolo. Directorul General are 8 consilieri. A avut aproape un an un consilier de care nu a știut nimeni, nu l-a văzut nimeni, s-a aflat de el când a plecat la Electrica, ca a scris in CV. Sunt 12 directori in plus fata de 2015, sumedenie de șefi de birouri si servicii. Sunt mai mulți chiar decât in organigrama, ceea ce nici nu e legal.

Cert este ca Rovinari va putea funcționa cu o medie de maxim 2 grupuri, si asta nu intamplator. Am spus la un moment dat la tv ca Balasoiu dorește sa închidă si sa contramandeze reabilitarea celebrului grup 5 Rovinari si sa mute banii in Craiova, cum a mai făcut-o odată. Asa era.Știți cam la cat se ridica totalul investițiilor din tot Gorjul? Cam 70 de milioane de euro. Investiția la grupul 5  era ea singură de140 de milioane. Înseamnă cca 1000 de locuri de munca directe in minerit si energie, 2000 indirecte. Mutând acești bani la Craiova, practic subvenționam Doljul, creăm acolo locuri de munca, noi cei din Gorj.  Când si sindicatul SMEO  a ridicat problema s-au speriat si au dat înapoi, trecând la planul B. Au comandat un studiu de 500 de mii de euro din care sa rezulte ce masuri de mediu mai trebuie luate, si ordinea in care trebuie sa se facă reabilitările, adică ce grupuri sa fie făcute la început. Managerul anului a ieșit la tv si a explicat ca e scump pentru ca sunt doar trei firme in lume care știu sa facă, doua din Japonia si una din Norvegia. A doua zi a câștigat licitația, mult mai ieftin, ISPE-ul, niște japonezi profesioniști dicisa, de la noi, de pe malul Dâmboviței, care au făcut de fapt toate studiile de felul asta, pe care apoi s-au semnat, tot felul de japoneji, engleji, franceji, etc.  Bineînțeles ca din studiu ar trebui sa rezulte ca ordinea centralelor in care sa se bage bani sa fie Ișalnița, Craiova, Rovinari. Ca primele sunt in oras mare si de, poluarea, UE, etc. Intre timp, licitațiile pentru Rovinari se anulează una după alta, ca se vine cu oferte prea mari. La Craiova in schimb se evaluează bine, ca un făcut, valorile din licitații sunt la fel ca evaluările CEO. Nu întâmplător singurele cariere fără probleme mari sunt cele care dau cărbune la Craiova.

Politicienii se vor lepăda de Boza

Eu ii înțeleg pe cei din Craiova. Când UE va pune piciorul in prag cu NOx-ul si cu CO2-ul , nu vor rămâne pe piata centralele bune, ci cele care au mediu. Judecata lor e simpla. Isi pregătesc un loc de munca pană la pensie.  Directorul general a ieșit fuga sa dezmintă, ca nu domle, nu-i așa, uite am alocat la Rovinari 270 de milioane investiții. Interesându-mă de unde a scos cifra aia, constat ca 130 de milioane sunt amortismente de la grupurile 4 si 6, făcute cu 7 ani in urma, iar din restul de 140 s-au alocat de fapt doar 30, restul vor figura la anul la investiții nerealizate. Habar nu avea ce spune, de fapt.

Gorjul nu are cine sa-l apere. Politicienilor de Gorj le va exploda in brațe, anul viitor, situația din CEO. Veți vedea atunci un festival de aparitii la tv : eu am spus de la inceput, eu nici nu-l cunosc pe Boza, a fost omul lui ALDE, ba al PSD, ba al PDL..

Cea mai mare (si insurmontabila) problema a CEO este lipsa de cărbune. Tot anul 2016  nu a existat nici un fel de preocupare pentru realizarea de documentații de acces la fronturile de lucru. Pentru exproprieri. Procesul s-a reluat foarte târziu, in 2017, când situația de blocaj era iminenta. Nu ca nu exista posibilitatea creării stocului de iarna , dar nu este cărbune nici pentru contractele încheiate deja.

Iarna viitoare CEO, pentru prima data, nu va conta. Uitați-va azi, la 290 de lei in PZU, CEO  vinde 6 grupuri din 11. Nu are cărbune. Măcar 6 luni sa fi avut si eu norocul asta.

Dl. Boza  a cerut CS-ului sa fie schimbat in sedinta din 21 iunie. Dl. Balasoiu vrea suspendarea contractului de mandat. Nu tată! Duceti-vă crucea. Vorbim la iarnă. Cand singura preocuparea a fost doar cea de imagine, cumpararea de titluri si diplome pe la simpozioane si poze cat de multe prin ziare, tre’sa stii ca vine nota.

S-au cam împlinit toate cate am scris.

PS

Eu nu înțeleg cum dracului de sunt penal desi am o achitare la Înalta Curte, deci contract de munca suspendat, iar dnii Antonie, Ciubotarica, precum si Pusa lu’ Morega din vale (Jianu bre), cu condamnări pentru infracțiuni legate de corupție in prima instanța, sunt sau au fost la servici binemersi. Iar Pusha e sefa juristilor, pe sub masă, bineinteles.  Tare mi-as dori ca salariile sa mi le plătească niște persoane fizice, si nu CEO. Strângeți băieți!

In partea a doua vom avea mai multe. Avem gaze, avem calcar, avem proauto doi de A, avem Varza de Buxelles cu lipsa de Bruxelles, precum si o lista interesanta de angajari de discutat, potrivit lui Laurenţiu Ciurel.

5 comentarii la „Ciurel îl demolează pe Boza. Va face publică lista cu angajările din ultimul an de la CEO.

 • 21 iunie 2018 la 8:35
  Legătură permanentă

  Dl Ciurel are mare dreptate, am fost angajatul CEO de la înfintare, a fost greu la început, acum cu 8 consilieri si cel mai bun este vagonetarul Ruset de la mina Dragotesti ajuns acum consilier, bai fratilor unde am ajuns sa dea sfaturi Ruset lui Boza, din vagonetar la subteran, sindicalist si acum consilier ok

  Răspunde
 • 21 iunie 2018 la 9:50
  Legătură permanentă

  Sa ne spuna si tov Ciurel cati muncitori a angajat pe sustache dupa disponibilizarile din 2015 cand subsemnatul am dat in judecata complexul pentru ca am fost disponibilizat si am castigat procesul cu motivatia ca dupa disponibilizare s au facut angajeri !

  Răspunde
 • 21 iunie 2018 la 10:55
  Legătură permanentă

  In perioada iunie 2015 – noiembrie 2015 au fost angajate un numar de 35 de persoane (5 pers. – salariati TESA, 29 pers. – personal muncitor, 1 pers. – personal operativ).
  Majoritatea angajarilor au fost facute ca urmare a decesului unor salariati (pentru un membru al familiilor acestora) sau a unor conventii de vanzare-cumparare de terenuri cu clauze de angajare, necesare continuarii activitatii miniere.

  Răspunde
 • 21 iunie 2018 la 15:42
  Legătură permanentă

  Nu iti e rusine penalule?Daca nu pica,ponta ,tu g……e bagai complexul.direct in faliment !Nu vezi d……e ca nu esti in stare sa te mai angajezi nicaieri?daca erai vre un meserias se bateau firmele pe tine,asa se p..a

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com