Ciurel a schimbat „placa”: Boza are nevoie de sprijin, spune fostul manager privat al CEO

Fostul manager al Compexului Energetic Oltenia(CEO), Laurenţiu Ciurel, de la a fi extrem de critic în privinţa profesionalismului lui Sorinel Boza, actualul director al companiei, mai nou îşi arată compansiunea faţă de acestea. Ciurel tratează cu înţelegere demersurile lui Sorin Boza pe lângă Comisia Europeană, în privinţa obţinerii unei derogări de la termenul de 2021, privind implementarea de tehnologii care să asigure anumiţi parametri la emiterea de noxe. Laurenţiu Ciurel este de părere că o creştere masivă a preţului la certificatele de CO2 va avea efecte devastatoare în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia. De ce a „îndulcit” Ciurel totuşi tonul în ceea ce îl priveşte pe Boza şi e tot mai critic la adresa Guvernului?

„CEO este in fata unor primejdii de aceeași natura, comparabile cu cele din 2013-2014, când FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana cereau la unison sa ramina doar cinci grupuri. Certificatul de CO2 care se plătește pentru fiecare MWh produs costa azi 10, 34 euro. Dar pericolul cel mai mare este atacul acelorași teroriști cu finanțări obscure, de la Banckwatch, asupra autorizațiilor de construcție, de mediu, ale companiei. Lipsa autorizației de mediu înseamnă închidere. S-a atacat profesionist, termocentrala Rovinari (dupa ce acum trei ani fusese Turceni), prin carierele care o deservesc. Spre deosebire de multi din conducerea actuala, acele organizații știu ca fără Rovinari CEO nu exista. Termo Rovinari a produs 45% din producție cu un cost cu 37% mai mic decât media celorlalte trei. Termo Rovinari a plătit salariile in CEO, ratele la bănci, gazele consumate de Ișalnița in valoare de 20 de milioane de lei cu un grup, furăciunile care o sa iasă la iveala curând din contractul cu Alstom. Asta in timp ce Termo Rovinari a consumat si ea gaze, dar in valoare de 0,4 milioane. Cheltuielile de administrare au crescut in trei ani cu 27 de milioane de lei. Daca in 2014 costul cu sediile, pentru administrarea celor 19300 de salariați costa 53 de milioane, azi costa 80 la 13400 de salariati. Aproape jumătate sunt vârâți pe gâtul termo Rovinari”

Atac la actele de funcţionare

„Anularea actelor de funcționare (se ataca autorizatii de constructie din 1972)  a carierelor Roșia si Tismana înseamnă ca termo Rovinari rămâne fără cărbune. S-a ajuns la imposibilitatea exploatării terenurilor minere din perimetrele de licența pentru ca nimeni nu mai are curaj sa semneze autorizații de scoatere din circuitul agricol sau forestier a unor suprafețe. Totul este blocat complet. De frica DNA si a proceselor intentate de AGENTIILE (agenturile?) Banckwatch si Greenpeace care speculează profesionist erori legislative, cu ajutorul unor case de avocatura celebre. De partea cealaltă, CEO e reprezentat de Pusha spaima… Constituții, cu facultatea la ULIM-Morega, condamnata pe fond pentru… corupție. Mana stanga a directorului. Daca aceste atacuri, majoritatea concentrate pe Rovinari, nu vor fi tratate profesionist si din partea CEO, curând vor opri Termo Rovinari pe lipsa cărbune.

Boza, tratat cu mai mare compasiune

„Știu ca Boza, la aceasta ora, este conștient si de haosul din cifre si de pericolul lipsei de cărbune. Din păcate pare lăsat singur si de CS si de mulți din ai lui. Am fost si eu la Bruxelles, la discuții pe cărbune, de multe ori. Singur. Nemții au venit vreo 12, polonezii 30, cehii, ungurii, grecii, bulgarii, toți au venit cu miniștri, cu sindicate si patronate, cu studii, cu planuri , cu suportul Guvernelor lor. Ce sa-i facă Canete, scuzati cacofonia? E bine si ca l-a primit. Răspunsul era clar, e același de ani: vrei sa faci megawați , plătești. Tot felul de imbecili plătiți cu 3-4000 de euro pe luna fac tot felul de planuri pe la investiții, numărând din nou sute de milioane de euro care stau sa pice din cer, iar purceaua e moarta.. Socul anului 2016, când pentru 6 luni CEO a încetat pur si simplu sa mai funcționeze in zona relaționării cu ministerele, cu băncile, apărând in conducere personaje hilare pe toate palierele, se pare ca nu se va putea resorbi. Atunci s-a pus pauza in documentația de expropriere. Rezultatele se vad azi. Atunci s-a început închiderea liniilor de credit negociate cu greu de alții. Ajunsese 400 de lei un MWh si ploua cu bani. Na, ca se făcu 200! Iar la Craiova costul e 254, la Ișalnița 225, la Turceni 206. Doar la Rovinari e 160. Si toate astea socotite cu 8 euro certificatul! Cum dracu’ ai dat afara 6000 de oameni si produci cu 10% mai scump? De ce s-au închis liniile de credit? Daca nu umblai la ele nu costa nimic. Ce buni ar fi fost vreo 7-8 sute de milioane , cu care, intre februarie si august, când prețul la CO2 era 4 euro, sa cumperi certificate… In 10 luni valorau triplu. Rezolvai problema pe 3-4 ani. As putea s-o țin așa pana dimineața, dar chiar nu doresc sa fac rău acestei companii, nu de alta, dar de ea depinde aproape tot ce mă înconjoară : kilu’ de roșii, spitalul, strada pe care merg, valoarea proprietății mele”

Unde o mai fi oare băietasul ala, Ciubotarica?

„Oare l-a dat afară Stefan Vuza de la Grupul Servicii Comerciale Romane SA, pe el si pe Bibiana Constantin? Care Bibiana? Pai aia de la TransSearch, aia care l-a selectat pe el pentru Director  la CEO…cu care ajunsese, hopa, coleg, in 2017 la SCR Grup. Erau oare colegi mai vechi pe undeva? Oare cei doi au cumva un dosar , ceva cu „grup infracțional”, altul decât alea trei de la CEO, in care unul are deja condamnare pe fond? Nu știu, chiar nu știu, întreb si eu…Când va spuneam ca s-a dat briciul la maimuță… Mamă, ce-l mai lauda domnu’ Cârciumaru, ca e bun cu sindicatele, mamă ce-l mai lăudau Dominoul si Panduru’ ca mărea tarifele la prestatori…Da domnu’ Ivan ce-o mai face? Cum care Ivan? Pai ăla care a fost președinte de CS, adus ca sa-l pună pe Ciobi director general in locul meu. Ala de zicea ca el e in misiune la CEO, si nu stă mult, că după aia are alta misiune la malul marii. Ala de povestea ca nevasta-sa e general prin București, adjuncta unui șarpe mare, anaconda parcă…  De întreba mereu de contracte comerciale, de ce-ar mai fi nevoie… Ala! Vreau sa zic ca după ce ca am fost revocat pe motiv ca am dat cărbune la RAAN si restul , Fondul Proprietatea a si dat in judecata toți directorii pentru prost management. Ne-a si cerut despăgubiri doua milioane, strămutând procesul la Slatina pe motiv ca eu eram mare șmecher la Gorj si controlam… nu știu ce controlam. Săptămâna trecuta s-a dat verdictul, după o expertiza care a durat 2 ani. E doar o victorie de etapa, urmează apelul probabil, dar oricum, exista o expertiza, un expert din Slatina a constatat ca am avut eu dreptate, nu Ivan.

In final.

„Astrele s-au așezat rău pentru CEO in acest an. Deși au plecat ca din pușca, având doua luni pline si aproape 11 TW contractați, aceste contracte depind de piață. E drept, au dispărut din sistem 1000 de MW pe cărbune. Anul trecut s-a făcut cea mai mare producție (in afara de 2015 cand a fost mai mult cu o oaie, vorba lui Becali), aproape 15 TWh. După cum au pornit, anul asta poate fi mai mare. Dar CEO are de luptat azi pe mai multe fronturi. -Odată ar fi problema CO2. Ar mai fi ceva de făcut acolo. Dar nu depinde de CEO. Parlamentul European a modificat legislația pentru reducerea emisiilor de CO2 în Uniunea Europeană. Este vorba de retragerea unui număr de certificate de emisii aflate pe piaţa de  comercializare a emisiilor (ETS), care acoperă aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Asta pentru a forța creșterea de preț. Planul e vechi, a fost întârziat de alegerea lui Trump. Fără implicarea Guvernului doar aceasta problema este de ajuns pentru a se pune cruce. – In al doilea rând este problema cărbunelui. Exista blocaje peste tot, așa cum am spus. Din frica (normala la urma urmei, ca nu știi cat înțelege ala de la ANAF sau de la Curtea de Conturi, procurorul sau judecătorul peste care dai), nimeni nu mai semnează nimic. Apoi șmecherii verzi (ca dolarii), care pornesc procese peste procese pentru a perpetua aceasta situație, care recurg la absolut orice mijloc ca sa atinga obiectivul „faracarbune.ro”. Poate mai mult ca oricând Boza are nevoie de sprijin. In special de la politicienii de Gorj si Dolj. Am invătat sa nu aștept prea mult de la CS. Daca nu mai face miere, stupul moare. Cu tot cu regine, lucrători si trântori”, potrivit lui Ciurel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com