Cine îi consideră pe Bălăşoiu şi Vișan, adevărații conducători ai CEO

Constantin Bălăşoiu, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia, alături de Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei sunt consideraţi adevăraţii conducători ai companiei.. Este părerea lui Laurenţiu Ciurel, care a scris din nou pe blogul personal despre ce crede că se întâmplă la CEO.

 

În opinia lui Ciurel, ALDE i-ar schimbat imediat pe şefii Complexului Energetic Oltenia, dar aceştia sunt susţinuţi de Anton Anton, ministrul Energiei, convins de Bobâlcă, preşedintele Consiliului de Suraveghere.

În opinia lui Ciurel, dacă CEO se va împrumuta în bancă pentru certificatele de CO2 acest lucru va echivala cu falimentul în 2020, an electoral.

 

 

„Ministerul a aprobat o rectificare bugetara la CEO. Țineți-va bine.

 

De la profit de 130 milioane de lei, bugetul CEO s-a rectificat la 975 de milioane pierdere.

 

Cred ca este singurul caz in lume. Nu este posibil așa ceva. Motivarea e ca s-au scumpit certificatele, la 9 euro la 20 de euro. Pai hai sa zicem, s-au scumpit cu 11 euro. 11 euro ori 10 milioane de certificate fac 110 milioane de euro. Dar nu 200. Cum sa aprobi 200 de milioane  euro pierdere, e ca si cum nu ai fi știut ca exista aceasta obligație, încă din 2012? Cârdășia dintre hoții din  Minister si hoții din CEO este evidentă. Chiar daca azi nu se întâmpla nimic in legătura cu acest lucru, sau cu falsificarea situațiilor financiare de anul trecut, înțeleg ca cineva pe la minister, cineva care a importat in CEO toate năravurile rele din Valea Jiului, nu se simte prea bine. Vor veni la rând si aceste fapte cândva, perioada de prescriere e lungă.

 

Ce s-a urmărit cu aprobarea unei asemenea pierderi imense, complet inexplicabile? Pretul la energie este imens. In echilibrare s-a ajuns la 6-800 lei pe Mwh, pe PZU sa ajuns la 400. In CEO intra bani la greu. Investiții nu se fac, e lipsa enorma de forță de munca, nu se cheltuie nimic pe dotări pentru salariați, care sunt mai rupți si mai expuși la accidente ca niciodată. Rovinari, centrala care duce CEO in spate dupa principiul „capul plecat sabia nu-l taie”, primește cam 30% din ce ar avea nevoie, banii mergând in găurile neagra Ișalnița, Turceni, Craiova. La Rovinari Grupul 5 e din nou blocat, iar pentru mentenantă se primește cam de 4 ori mai puțin ca la Craiova.

 

Unde mai merg banii?? Pe chiolhanuri prin stațiunile tarii , cu teme ca „arta comunicării” si „limbajul corpului”  (asta e legata total de capitolul amante), pe mașini noi pentru șefi, cărora Dusterul le pute (Ponta venea la Gorj cu Duster când era Prim Ministru). CEO ii plătește lui Boza chiria pentru o casa de 300 metri pătrați. Directorul General de la ENEL sta cu chirie in 70 de metri pătrați la bloc.

 

„SC CEO SA va invita sa participați la procedura de atribuire a serviciilor cu obiect „Comunicare si arta de a negocia”. Valoarea estimata este 30.000 de ron fora TVA.”

 

Cum naiba sa comunici când ai in vocabular 2-300 de vorbe, când ai fost mediocru in toata școala si cratima este un mister?

 

Mi s-a dat o explicație halucinanta. Se zice ca oricât s-ar chinui sa atingă ținta de pierdere fixată de minister, de 200 de milioane de euro, nu au cum. Este atât de exagerata, incat chiar daca arunca banii pe orice, nu au cum sa facă o pierdere mai mare de 150 de milioane de euro. Si atunci Balasoiu si Vișan, adevărații conducători ai CEO, îl vor trimite pe Boza, care oricum semnează orice si nu înțelege nimic, la conferința de presa . Va spune ca din moment ce Ministerul le-a dat voie la 200 milioane pierdere iar ei au făcut 150, înseamnă ca de fapt au făcut 50 de milioane profit.

 

Eventual isi vor da si prime.

Mie mi-au închis exercițiile financiare cu pierderi băgând la grămada sumele neachitate pe energie termica la Craiova pe vremea lui Balasoiu, transferul carierei Berbești la Govora (aprobat de Minister), provizionand la grămada si apoi trecand acele provizioane la profit in anul următor.  Azi ministerul condamna la faliment CEO obligându-l sa ia 500 de milioane de lei împrumut cu termen de rambursare de 2 ani. Mai sunt in CEO cam 3 persoane care ar putea sa facă documentele pentru acest împrumut in mod legal. Toate trei alungate din conducere. Așa cum s-a început acum exista doua variante.

 

Nu se va trece in veci de Comitetul de risc al Băncii.

De fapt orice împrumut este tot o achiziție. Cumperi bani. Ca orice achiziție , si aceasta are un cost si trebuie sa respecte legea. Așa cum s-a început, daca banii se vor lua, nu știu prin ce metoda, se va lăsa cu DNA. Trebuie o procedura interna pentru ca nimeni sa nu poată demonstra ca se puteau lua cu cele mai mici costuri (alea la vedere si alea mascate). Urmăresc îndeaproape desfășurarea lucrurilor si voi semnala cu siguranța daca CEO va lua împrumut cu 8% dobânda si vreun Director sau ministru sau membru CS (sau cumnat ) va lua de la aceeași banca in același timp un împrumut cu 3%, pe care-l va depune intr-un cont (la aceeași banca chiar) cu dobânda dubla. Se poate întâmpla…?

 

Se va lua cumva împrumutul in lei ? De ce in lei cu un ROBOR scăpat de sub control datorita jafului la drumul mare si a înțelegerilor dintre băncile străine din Romania si nu in Euro cu un Euribor cu mult mai stabil si mai predictibil? Din moment ce tu ai nevoie de Euro ca sa cumperi certificate, ca alea nu se vând pe lei.. Pai e simplu: ca sa-i transformi după aia in Euro la aceeași banca, sa le mai plătești un super-comision, ca si de aici poate ieși ceva.

Sa fie clar. CEO nu avea nevoie de bani pentru CO2. La 300 de lei pe MW, cat se vinde in piața, costul de producție ar trebui sa fie maxim 160, din moment ce când erau 6000 de salariați mai mult era chiar mai mic. Diferența de 140 de ron înseamnă 31 de euro. Pana la acesta suma trebuia ca CEO sa suporte fara probleme prețul la certificat, din moment ce a refuzat sa cumpere cu 4 când a avut ocazia.

 

Pe de alta parte, când te duci la banca , ca sa fi bancabil, trebuie sa demonstrezi ca poți da banii înapoi, ca atunci când investești banii împrumutați obții de la investiția respectiva un randament care sa-ti permită rambursarea. Cum naiba sa iei sute de milioane ca sa plătești de fapt o taxa??  Cum plătești banii înapoi, ca la anul o sa ai alte 12 milioane de certificate de cumpărat. Iei alt împrumut? Nu ai putut sa strângi bani când pe un MWh produs iei 300, ce te faci daca se intra in normaliste (sigur se va întâmpla după criza din aceasta iarna) cu preturi sub 200?

 

Ori se gândește cineva ca se face Fondul Suveran si vor sparge pușculița de la Hidroelectrica, daca se baga totul la grămada? Exact așa a procedat dl. Balasoiu când împreuna cu Berceanu si Videanu au făcut CEO, l-au condus trei luni, crezând ca pot astupa găurile de la fostul Complex Craiova  cu banii din Rovinari  fara ca nimeni sa se prindă. AR FI EXACT ACEEASI RETETA.

 

Acest împrumut  înseamnă FALIMENT pt. CEO in 2020. In anul alegerilor. Știu ca ALDE i-ar schimba mâine pe toți. Se opune PSD si ministrul Anton, influențat de acel ridicol Bobalca, consilierul ce lua bani cu împrumut din casieria CEO pe semnătura lui Boza.

 

Chiar daca exista un raport al Corpului de Control care  confirma absolut tot ce am scris eu pe acest blog, după ce gașca de la CEO a încercat din răsputeri sa-l de afara din Minister pe seful Corpului de Control”, potrivit blogului lui Ciurel.a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com