Chinezii se transformă în daci de când așteaptă să construiască grupul de la Rovinari

Au trecut aproape cinci luni de zile de când reprezentanții Ministerului Energiei au reîncălzit ciorba construirii blocului energetic de 600 de megawați de la Termocentrala de la Rovinari. O primă întâlnire dintre chinezi și secretarii de stat din Ministerul Energiei a avut loc în luna februarie acestui an. S-a anunțat reluarea discuțiilor pe marginea investiției în grupul de la Termocentrala de la Rovinari. Ulterior, în luna martie a avut loc o nouă întâlnire între chinezi și români. Mai sunt trei runde de alegeri până în 2020. Poate o să fie reluat subiectul și atunci. Poate și cel al mixului energetic.

 

„Reprezentantii CE Oltenia si o echipa de specialisti din cadrul Ministerului Energiei, condusa de domnul Andrei-Petrisor Maioreanu – Secretar de Stat in Ministerul Energiei, s-au intalnit cu delegatia China Huadian Engineering Co. Ltd. Din delegatia chineza a facut parte si presedintele China Huadian Engineering Co. Ltd., domnul Ying Jufeng, care a dorit sa asigure partea romana, in mod personal, de interesul acordat acestui proiect de catre compania pe care o conduce.

 

In urma discutiilor purtate, au fost avansate propuneri concrete pentru solutionarea clauzelor ramase in divergenta la Acordul Actionarilor Societatii de Implementare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa aiba loc o noua intalnire pentru solutionarea clauzelor neagreate in Contractul de Furnizare Carbune si in Contractul de Superficie. Dupa finalizarea, initializarea si aprobarea acestor documente de catre organele de conducere ale celor doua societati partenere, Societatea de Implementare va putea fi inregistrata la Registrul Comertului din Targu Jiu.

 

In condiţiile în care, in ultimii 25 de ani, nu au mai fost făcute investiţii de asemenea anvergura în sectorul termoenergetic românesc, realizarea grupului energetic de 600 de MW, investiţie de aproape un miliard de euro, va permite accesul la tehnologii moderne, cu un management sustenabil privind protecţia mediului, precum şi consolidarea pieţei naţionale de energie şi a mixului energetic diversificat, prin valorificarea superioară a resurselor energetice primare. De asemenea, proiectul va ajuta la stimularea investiţiilor interne prin asigurarea unor părţi de echipamente şi materiale din România şi va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă pe perioada implementării acestuia.”, anunța Complexul Energetic Oltenia înainte de debutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

 

Unii mineri se întreabă de unde atâta cărbune pentru propriile grupuri energertice de la Rovinari, dar pentru încă unul chinez­? Poate dacă or renunțat la blocurile energetice proprii, deși au investit în modernizarea acestora pentru atingerea noilor parametri de mediu impuși de Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com