CEO vrea să afle ce cote de energie electrică are de asigurat pensionarilor din sistemul energetic

Complexul Energetic Oltenia va angaja o firmă care să îi calculeze exact ce cote de energie electrică are de compensat pentru pensionari din sistemul de producere a energiei electrice, în baza HG 1461 din 2003. Astfel, se va face o evaluare pe bază de calcul actuarial a obligaţiilor Complexului Energetic Oltenia în legătură cu beneficiile în natură acordate pensionarilor. Beneficiile se acordă pensionarilor care au intrat sub incidenţa HG 1.041 şi 1.461. În 30 de zile evaluarea trebuie să fie gata.

Ce prevăd cele două acte normative

Hotărârea nr. 1041/2003 privind unele măsuri de reglementare a facilităților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice.

„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. –

(1) Persoanele pensionate din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naționale de Electricitate – S.A. beneficiază de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, pentru consumul casnic, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 1. a) s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naționale de Electricitate – S.A. și s-au desprins din acestea, prin acte normative;
 2. b) la data pensionării, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unități de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonomă de Electricitate „Renel”, Compania Națională de Electricitate – S.A.

(2) Persoanele pensionate din activitatea nucleară beneficiază de o cotă gratuită de energie electrică dacă s-au pensionat anterior datei de 1 august 1998, data reorganizării Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.

(3) Pentru a beneficia de cota de energie electrică gratuită, persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) și (2) și care au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice la tariful social vor încheia un contract de furnizare a energiei electrice de tip standard, fără abonament.

De facilitățile prevăzute la art. 1 beneficiază și:

 1. a) soția sau soțul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice de tip standard fără abonament, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în condițiile prevăzute la art. 1 minimum 20 de ani și dacă facilitățile erau prevăzute în contractele colective;
 2. b) pensionarii de invaliditate gradul I și II, dacă la data pensionării îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1;

 

 1. c) pensionarii care au fost disponibilizați în urma unor măsuri de concediere colectivă și care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în muncă până la data pensionării, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1.

Art. 3. – Modificări (1), Jurisprudență (2)

Persoanele pensionate, prevăzute la art. 1 și 2, din societățile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naționale de Electricitate – S.A. și, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare sau privatizare vor putea beneficia de cote gratuite de energie electrică dacă societățile respective aveau prevăzute pentru angajații lor astfel de facilități prin contractele colective de muncă.

Art. 4. –

(1) Contravaloarea cotei de energie electrică va fi suportată diferențiat, astfel:

pentru persoanele pensionate care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 1, de către Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice «Hidroelectrica» – S.A. și filialele sale, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport «Smart» – S.A., Societatea Națională «Nuclearelectrica» – S.A., Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice și Termice «Termoelectrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice «Electrica» – S.A. și filialele sale, Societatea Comercială «Electrocentrale Deva» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale Rovinari» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale Turceni» – S.A., Societatea Comercială «Electrocentrale București» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Rovinari» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv București» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Turceni» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Craiova» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Deva» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Mureș» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Galați» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Constanța» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Brăila» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Paroșeni» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Borzești» – S.A., Societatea Comercială de Reparații și Servicii «Termoserv Doicești» – S.A.;”, potrivit HG. Aceasta a fost adoptată de Guvernul condus de Adrian Năstase.

2 comentarii la „CEO vrea să afle ce cote de energie electrică are de asigurat pensionarilor din sistemul energetic

 • 18 septembrie 2018 la 15:18
  Permalink

  Cei care s-au pensionat după anul 2000 de ce nu mai primesc cotă de energie? Asta cam miroase a discriminare. Toți pensionarii trebuie să aibă aceleași drepturi.

  Răspunde
 • 18 septembrie 2018 la 20:48
  Permalink

  Cel care uziteaza notiunea ” sandramaua „, oare se bucura de aprecieri pozitive din partea minerilor si energeticienilor.
  Usor sa te joci cu cei care te accepta, mai greu va fi sa obtii votul majoritatii.

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com