CEO tremură! Prețul certificatelor de CO2 se apropie de 44 de euro

Complexul Energetic Oltenia tremură din toate încheieturile. Prețul certificatelor de CO2 se apropie de 44 de euro. Nu mai este mult până când se împlinește termenul de conformare. Este vorba de data de 30 aprilie, după care vor fi aplicate amenzi consistente companiilor care nu achiziționează toate certificatele de CO2 în funcție de numărul de megawați produși. Complexul Energetic Oltenia așteaptă un ajutor de la Guvern, în valoare de 241 de milioane de euro.

 

Trei organizații de mediu vor să blocheze ajutorul

 

Potrivit unui comunicat al Greenpeace, pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizații importante de mediu din Europa, sesizează printr-o scrisoare comună această gravă încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

 

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020.

 

„Înainte de pronunţarea unei decizii finale, statul membru în cauză nu poate pune în aplicare măsurile preconizate.” (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – PARTEA A TREIA: POLITICILE ŞI ACŢIUNILE INTERNE ALE UNIUNII – TITLUL VII: NORME COMUNE PRIVIND CONCURENŢA, IMPOZITAREA ŞI ARMONIZAREA LEGISLATIVĂ – Capitolul 1: Regulile de concurenţă – Secţiunea 2: Ajutoarele de stat – Articolul 108)

 

De asemenea, acordând un grant și nu un împrumut, guvernul transferă către cetățeni  costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

 

„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației.

 

Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă.” a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

 

Investigația aprofundată se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări; toate părțile interesate sunt invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare. Deși în nota de fundamentare a ordonanței de urgență menționate Ministerul Energiei vehiculează modificări ale planului inițial propus Comisiei, nicio o variantă actualizată nu a fost pusă la dispoziția publicului larg. Practic, părțile interesate să contribuie nu au la dispoziție informațiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente în cadrul procesului de consultare publică.

 

Textul integral, în limba română, al scrisorii trimise Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager, de către Greenpeace European Unit, Europe Beyond Coal și Bankwatch România.

 

„Stimată Doamnă Vicepreședinte Executiv,

 

Pe 4 decembrie 2020, România a transmis Comisiei planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), companie de stat, în valoare totală de 1.3 miliarde de euro. Acest plan vine după un împrumut acordat deja pe o perioadă de șase luni, în valoare totală de 251 milioane de euro, pe care Comisia l-a autorizat pe 24 februarie 2020.

 

Pe 5 februarie 2021, Comisia a demarat o investigație aprofundată asupra planului de restructurare, exprimând îndoieli cu privire la compatibilitatea acestuia cu principiile pieței interne.

 

Comisia nu ar trebui să autorizeze planul de restructurare în forma în care el a fost transmis, deoarece el duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei, obligă contribuabilii români să plătească costurile cu poluarea generată de companie și îngreunează procesul de tranziție justă al României către un sistem energetic fără cărbune și sustenabil. Greenpeace va transmite observații detaliate cu privire la planul de restructurare în termenul stabilit de Comisie.

 

De asemenea, am aflat că, pe 31 martie 2021, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență (OUG 21) prin care va oferi CEO un ajutor adițional în valoare de 241.4 milioane de euro, de data aceasta sub forma unui grant, pentru certificatele de emisii CO2 aferente anului 2020, care trebuie achitate până în aprilie 2021.

 

Conform ordonanței de urgență, acest grant de salvare ar face parte din implementarea planului de restructurare. Cu toate acestea, România nu a transmis Comisiei această măsură adițională, iar aprobarea planului de restructurare din partea DG Competition este încă în așteptare. În consecință, subvenția este ilegală și încalcă prevederile Articolului 108(3) TFEU. De asemenea, România plănuiește să acorde acest ajutor de salvare în condiții nejustificate, mult mai favorabile în raport cu cele asociate împrumutului pentru certificatele anului 2019, autorizat pe 24 februarie 2020.

 

Acordând un grant în locul unui împrumut, așa cum a făcut în cazul ajutorului de stat anterior, România ar urma să transfere costurile pentru emisii (care ar trebui suportate de CEO) către contribuabili, încălcând principiul poluatorul plătește prevăzut în Articolul 191(2) TFEU, precum și cel al interzicerii ajutorului de stat în vederea respectării obligațiilor de mediu stabilite la nivelul UE.

 

Într-adevăr, România trebuie să aibă posibilitatea de a adopta măsuri urgente prin care să protejeze bunăstarea angajaților CEO, dar considerăm că astfel de măsuri trebuie aplicate în conformitate cu legislația ajutoarelor de stat, că nu trebuie să deprioritizeze rezultatele investigației în derulare și că nu trebuie să reprezinte o sustragere de la legislația europeană care cere companiilor din industria combustibililor fosili să suporte costurile aferente externalităților negative pe care le generează.

 

În lumina informațiilor prezentate, vă rugăm să vă asigurați că România nu va încălca legislația europeană cu privire la ajutoarele de stat și că nu va implementa planul de restructurare înainte de încheierea oficială a investigației sau, în orice caz, înainte ca planul să fie analizat și autorizat de Comisie.

 

Organizațiile semnatare vă vor contacta în zilele următoare pentru a vă transmite comentariile lor cu privire la investigația asupra planului de restructurare.

 

Cu stimă,

 

Jorgo Riss

Executive Director

Greenpeace European Unit

 

Mahi Sideridou

Managing Director

Europe Beyond Coal

 

Alexandru Mustață

Just Transition Coordinator

Bankwatch Romania”, potrivit scrisorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com