CEO s-au putea confrunta cu un deficit major de forţă de muncă

Complexul Energetic Oltenia s-ar putea confrunta cu o criză majoră a forţei de muncă peste foarte puţin timp, dacă legislaţia privind pensiile va fi modificată. Astfel, dat fiind faptul că vârsta medie în Complexul Energetic Oltenia este de 50 de ani şi foarte mulţi angajaţi din producţie au trecut de 50 de ani viitorul este sumbru pentru cei care vor rămâne să conducă subunităţile miniere şi CEO. Vor fi foarte mulţi salariaţi care vor putea ieşi la pensie la 55 de ani, potrivit noilor modificări legislative. Mai mult decât atât, dacă va exista în continuare şi venitul de completare, atunci şi mai mulţi mineri vor putea să iasă din sistem. Deficitul  de forţă de muncă va fi unul major şi şefii companiei vor avea foarte puţine instrumente la îndemână să aducă personal calificat. Nici salariile actuale din producţie nu sunt în măsură să atragă, dar mai ales condiţiile foarte grele de muncă îi vor tine la distanţă pe potenţalii doritori.

Proiectul de lege

Un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.263/2010 -Sistemul unitar de pensii publice – a primit aprobarea Senatului pentru instituirea procedurii de urgență pentru dezbaterea și adoptarea acestuia. Proiectul a fost iniţiat parlamentarii Florin Cârciumaru, Mihai Weber şi Scarlat Iriza şi a primit raport de admitere în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Specială din Senat. Modificarea propusă presupune acordarea unui spor de 4 luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite pentru angajații Complexului Energetic Oltenia, mai exact aceștia vor putea ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, iar în cazul în care Guvernul va promova o Ordonanță de urgență cu venit de completare pe 2 ani, vârsta de pensionare s-ar reduce la 53 de ani.

După mai multe discuții purtate cu liderii sindicali din minerit și energie, s-a constatat că este nevoie de o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele de muncă şi condiţiile deosebite de muncă, situație destul de complexă pentru Complexul Energetic Oltenia. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă angajatul la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, dar şi durata efectivă a prezenţei salariatului în acest mediu nociv. Astfel, am propus modificarea art. 55 alin.(1) astfel: „Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com