CEO, legat trup și suflet de austrieci

Complexul Energetic Oltenia este legat trup și suflet de OMW Petrom. La fel ca unul din membrii Directoratului, respectiv Lăcrămioara Diaconu Pințea, care are soțul angajat la compania energetică. La fel este și ministrul Energiei, Virgil Popescu, acționar al OMW Petrom. Are 177 de acțiuni, potrivit declarației de avere. Acum se leagă foarte clar lucrurile cine are puterea în sistemul energetic românesc. În plus, principala bancă unde Complexul Energetic Oltenia are cont deschis este Raiffeisen, tot austriacă. De asemenea, principalul investitor în proiectele noi este OMW Petrom
CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de ~450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu ~30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).
Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.
Proiectele se află în stadiu avansat de autorizare, iar echipele de proiect împreună cu compania Ramboll, în calitate de Owner’s Engineer, pregătesc licitația pentru selectarea contractorului general (EPC).
Parteneriatele deja încheiate și cele ulterioare – pentru construirea de parcuri fotovoltaice și centrale pe gaze – vor conduce la înființarea de SPV-uri – companii de proiect care vor sta la baza dezvoltării proiectelor noi. Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al Planului de Restructurare a CE Oltenia, pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul total de restructurare de 3,94 miliarde euro.
În aprilie 2022, Comitetul de Investiții al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de finanțare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia și, de asemenea, a confirmat, finanțarea pentru proiectele fotovoltaice. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investiții. În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com