CEO: Curenţii haotici şi tornadele spulberă cenuşa de la depozitul SE Craiova II

Complexul Energetic Oltenia dă vina pe curenţii de aer haotici şi pe tornade când vine vorba de cenuşa ajunsă în oraşul Craiova de la Sucursala Electrocentrale din zonă. Două poluări au avut loc din cauza vântului puternic la finalul lunii mai şi la începutul lunii iunie.

„In scopul aplicarii legislatiei nationale si europene privind protectia mediului, incepand cu anul 2008, SE Craiova II a demarat un amplu program de investitii (in valoare de aproximativ 90 mil. euro) in vederea implementarii celor mai bune tehnici disponibile in domeniu, respectiv pentru reducerea oxizilor de sulf si de azot din gazele de ardere si pentru transportul si depozitarea zgurii si cenusii in tehnologia slamului dens.

In consecinta, incepand din anul 2010 s-a trecut de la tehnologia de depunere in hidroamestec (zgura/cenusa:apa in concentratie de 1:10) la un nou procedeu care utilizeaza tehnologia fluidului dens (zgura/cenusa:apă în concentraţie de 1:1) – cea mai buna tehnologie disponibila agreată de Uniunea Europeană, fapt ce a permis diminuarea semnificativa a spulberarilor in conditii meteorologice normale, fata de situatia anterioara (pana in 2010) cand se utiliza exclusiv sistemul clasic de hidroamestec.

In conditii meteorologice normale, tehnologia recomandata de UE si-a dovedit eficienta: depunerea de slam dens capata in timp o consistenta mai mare a masei depozitate, respectiv masa de zgura si cenusa depozitata se comporta ca o roca si nu au loc spulberari.

Referitor la evenimentele din 26 mai si 4 iunie 2018, trebuie precizat ca in aceste zile au avut loc fenomene meteorologice extreme atat in Craiova, cat si in zonele invecinate, inclusiv in zona Depozitului de Zgura si Cenusa Valea Manastirii, ce s-au manifestat prin rafale de vant foarte puternic si curenti turbionari la suprafata solului care s-au transformat rapid in curenti ascendenti haotici.

Astfel, in conditiile fenomenelor meteorologice extreme ce si-au facut aparitia in ultimii doi ani (rafale puternice de vant de natura tornadelor, schimbari bruste de directie/viteza a vantului, temperaturi ridicate inca din lunile de primavara care conduc la uscarea rapida a solului) si despre care se discuta frecvent in contextul modificarilor climatice la nivel global, se creeaza conditii propice antrenarii particulelor de praf (de pe depozitul de zgura si cenusa, de pe campuri, drumuri, terenuri neînierbate/neasfaltate din zona municipiului Craiova sau din zonele limitrofe, etc).

Pentru mentinerea sub control a spulberarilor pe depozitul Valea Manastirii si contracararea efectelor nedorite generate de aceste fenomene, SE Craiova II a modificat regimul de exploatare, incercand sa mentina suprafata depozitului umectata prin schimbarea repetata a zonelor de depozitare. Totodata se are in vedere protejarea prin placare cu pamant vegetal a suprafetelor retrase din exploatare pentru o perioada mai mare de timp.

Sucursala Electrocentrale Craiova II functioneaza in baza:

– Autorizatiei Integrate de Mediu nr.74/2016 emisa de MMAP- Agentia Nationala de Protectia Mediului/APM Dolj

– Autorizatiei de Gospodarire a Apelor nr.221/2017

– Acordului si Avizului nr.78/2 din 2015 – de functionare in siguranta pentru “Suprainaltarea Depozitului de Zgura si Cenusa Valea Manastirii amplasat pe paraul Valea Manastirii, intre cotele 180 si 205 mdMB (emis de MMAP).

De asemenea, conform prevederilor HG 349/2005 privind depozitarea deseurilor, Depozitul de Zgura si Cenusa Valea Manastirii este definit ca depozit de deseuri nepericuloase.

SE Craiova II asigura agentul termic primar pentru SC Termo SRL (furnizor pentru aproximativ 60000 de apartamente) si pentru 19 operatori economici si institutii guvernamentale (FORD, unitati militare, Spitalul Judetean, Spitalul Filantropia, etc)”, potrivit unui comunicat al CEO.

One thought on “CEO: Curenţii haotici şi tornadele spulberă cenuşa de la depozitul SE Craiova II

  • 8 iunie 2018 la 21:55
    Legătură permanentă

    Garda de mediu nu prea isi face datoria si sta cu ochii inchisi la problemele de mediu. Evacuarea zgurei si cenusii se face in toate sucursalele partial si in hidroamestec iar suprafata nu se stabilizeaza, de aici spulberarile. Dar la Craiova II iese mai multa cenusa din cazan si continuu, decat de la spulberari care sunt doar in unele momente de vant puternic. Pe alea nu le vede nimeni?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com