CEO, CEH şi CET Govora s-ar putea închide, dacă nu vor fi ajutate de stat

Trei companii energetice româneşti s-ar putea închide dacă nu vor fi sprijinite de stat să se dezvolte şi să reziste pe piaţă. Guvernul României este avertizat de unul dintre parlamentarii de Gorj să intervină pentru ca trei coloşi energetici să nu pună lacătul pe uşă. Este vorba de Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi CET Govora. Acestea achită certificate de dioxid de carbon, iar la Complexul Energetic Oltenia sumele sunt extraordinar de mari, de ordinul sutelor de milioane de euro.

Interpelare pentru premierul României

„Către: Premierul României, Viorica Dăncilă

De la: Senatorul Florin Cârciumaru

Grup Parlamentar: Partidul Social Democrat

Ședința Senatului din data de:

Obiectul Interpelării: „Certificatele verzi și de carbon, piatră de moară pentru producătorii de energie pe cărbune”

Stimată doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă,

Activitatea Complexului Energetic Oltenia, una dintre puținele companii cu capital de stat ce înregistrează profit, riscă să fie afectată pe termen lung, dacă factorii de decizie de la nivelul Guvernului nu vor lua măsuri de sprijinire a acesteia. Complexul Energetic Oltenia se numără printre cei mai mari angajatori din țară, în momentul de față deținând în jur de 13.000 de salariați, compania reprezentând, totodată, pilonul de bază al Sistemului Energetic Național. Comparativ cu producătorii de energie din surse regenerabile, care furnizează sezonier electricitate în SEN, ei fiind dependenți de starea vremii, Complexul Energetic Oltenia poate funcționa și livra energie electrică țării fără a fi condiționat de vânt, ploi sau soare. Cu toate acestea, nu de puține ori, CE Oltenia a fost privat de multe facilități, în ultimii 10 ani, Partidul Social Democrat fiind singura formațiune politică ce a încercat să elimine discriminările la care a fost supusă această companie energetică, favorizate fiind, în schimb, producătorii neconvenționali de electricitate. În condițiile în care nu pot beneficia de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 495/2014, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr 220/2008 pentru stabilirea sistemului de de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia sunt în situația de a sprijini politicile de mediu, o dată prin cumpărarea de certificate de carbon și a doua oară prin achiziția de certificate verzi pentru consumul de energie electrică pentru cărbune.

Astfel, prin obligația de a achiziționa certificate verzi, în realitate CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia subvenționează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piața de energie electrică, acest lucru fiind în contradicție cu principiile Constituției României (art.135 alin. 2. “Statul trebuie să asigure libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție”), dar și cu Legea nr. 21/1996.

De aceea, cu respect vă întreb, doamna prim-ministru al României, Viorica Dăncilă, ce măsuri sau hotărâri urgente poate lua Guvernul pe care îl conduceți pentru diminuarea și chiar eliminarea acestor efecte negative asupra producătorilor de energie pe cărbune? Obligația CE Hunedoara, CET Govora și Complexul Energetic Oltenia de cumpărare a certificatelor verzi pentru cărbune accentuează riscurile de preț, de gestionare a resurselor și de constituire a stocurilor, riscuri induse de modul de organizare a sectorului energetic.

În anul 2016, efortul financiar al CE Oltenia pentru îndeplinirea obligației impuse de ANRE, de cumpărare a certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere, a fost de peste 20 de milioane de lei.  Sume exorbitante pe care doar producătorii de energie pe cărbune sunt obligați să le plătească.

De asemenea, noile reglementări impuse de Uniunea Europeană și transpuse și în legislația românească au dus la creșterea prețului la certificatele de carbon, lunar Complexul Energetic Oltenia fiind obligat să plătească până la 10 milioane de euro pentru achiziția acestor certificate. În acest ritm, CE Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, riscă să-și închidă o parte din grupurile energetice pentru că nu poate tine ritmul cu prețul certificatelor de carbon care crește vertiginos, iar compania nu se poate conforma noilor cerinţe de mediu impuse de Comisia Europeană. Preţul acestor certificate a urcat semnificativ, la Bursă, faţă de anii trecuți, unul singur ajungând, în present, să coste între 10 și 14 euro.

În aceste condiții, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, de ce statul român nu subvenționează costurile de achiziție a certificatelor de dioxid de carbon, așa cum procedează alte state membre ale Uniunii Europene?

Menționez că CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora asigură traiul zilnic a peste 20.000 de salariați din mai multe județe, iar dacă statul nu se va implica în sprijinirea societăților respective, acestea riscă să-și închidă porțile”, potrivit senatorului de Gorj Florin Cârciumaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com