CEO anunță pierderi de 1,1 miliarde de lei pe 2018, dar afirmă că situația companiei este stabilă

Rezultatele anului 2018 au fost negative (pierdere de 1,1 mil lei) din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certficatelor de CO2. (2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon – EU ETS, conform informatiilor despre modificarile preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se in cursul anului, ajungand la cel mai mare pret de inchidere, din august 2008 pana in prezent.)

Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei.

Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat în baza datelor existente la momentul respectiv.

Este important de precizat ca, din punct de vedere operational, fara aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a incheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (in valoare de 225 mil lei), ceea ce indica stabilitatea in modul operational de functionare al acestui operator economic.

In vederea rezolvarii probemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia impreuna cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM si Consiliul Concurentei au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

Chiar daca efortul financiar necesar achizitiei certificatelor de CO2 a fost de peste un milliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare si are o situatie financiara stabila, avand incheiate contracte de vanzare energie electrica pentru anul 2019 de 10,1 TWh, inregistrand zero datorii restante fata de bugetul consolidat al statului si achitand toate obligatiile financiare catre institutiile bancare, conform prevederilor contractuale.

Situatiile financiare ale CE Oltenia arata clar ca societatea nu inregistreaza datorii restante la stat, acestea putand fi consultate pe site-ul companiei, de catre orice persoana interesata, la sectiunea https://www.ceoltenia.ro/investitori/guvernanta-corporativa/rapoarte-financiare-consiliului-de-supraveghere/ .

De asemenea, chiar daca situatia financiara a fost grav afectata de costurile certificatelor de CO2, acestea nu au influentat acordarea veniturilor salariale si adaosurilor financiare prevazute in Contractul Colectiv de Munca, respectiv, administratia si-a asumat si respectat cresterea veniturilor de natura salariala in 2018 fata de anul anterior, stabilita de comun acord cu partenerii sociali.

Referitor la aspectele semnalate in Raportul auditorului independent, acestea sunt similare anilor anteriori in care societatea a inregistrat pierderi.

In ceea ce priveste prevederile Legii nr.31/1990 – legea societatilor comerciale, CE Oltenia nu se afla sub incidenta art. 15324, respectiv activul net al societatii nu s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris,  acesta fiind de aproximativ 2,3 ori mai mare decat capitalul social subscris.

Chiar daca unele canale media prezinta opiniei publice o situatie “catastrofala” la CE Oltenia, tinem sa precizam ca, in urma evaluarii situatiilor financiare ale companiei de catre institutiile bancare, acestea au acordat CE Oltenia un rating de performanta financiara B, element esential pentru aprecierea eficientei si eficacitatii activitatii sale economice.

Precizand ca CE Oltenia nu a primit nicio solicitare din partea canalelor media pentru transmiterea unui punct de vedere asupra subiectelor prezentate in articolele publicate in data de 6 iunie 2019, mentionam ca societatea sustine o pozitie neutra fata de orice strategii politice.(Comunicat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com