CEO achită 300.000 de lei să reevalueze toate bunurile pe care le deţine

Complexul Energetic Oltenia achită suma de 300.000 de lei pentru achiziţia serviciilor de reevaluare a imobilizărilor corporale din patrimoniul Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. la 31.12.2018. Este vorba de servicii de contabilitate care vor fi furnizate de o firmă de specialitate.

Practic, toate intreprinderile, indiferent de marime sau de sectorul de activitate, utilizeaza bunuri corporale de natura materiala, bunuri care sunt achizitionate, produse sau primite pe alte cai, in vederea unei exploatari durabile. Ansamblul acestor bunuri corporale poarta numele, in mod obisnuit, de imobilizari corporale, de bunuri de productie, iar in abordarea pe cicluri, de investitii materiale.

Imobilizarile corporale, denumite si imobilizari materiale sau active fixe tangibile reprezinta bunurile materiale de folosinta indelungata in activitatea unei intreprinderi. Ele se regasesc sub forma de terenuri si mijloace fixe (cladiri si constructii, masini de forta si utilaje energetice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, animale de munca, plantatii, unelte, accesorii de productie si inventar gospodaresc).

Au nevoie de noi date cu privire la valoarea bunurilor

In cazul cand, bunurile materiale procurate sau create de intreprindere nu sunt terminate, ele sunt incluse in categoria imobilizarilor in curs.

Potrivit normei contabile internationale IAS 16 „Imobilizari corporale”, imobilizarile corporale sunt acele active care:  sunt destinate de o intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor, sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; este posibil a fi utilizate pe parcursul mai multor perioade. In literatura de specialitate sunt prezentate mai multe conceptii cu privire la definirea amortizarii si anume: recuperarea esalonata prin cheltuieli a valorii de intrare a activelor fixe, pe intreaga durata economica de utilizare; corectia valorii activelor imobilizate, prin constatarea periodica a pierderilor de valoare, ca urmare a deprecierii lor in timp, fizic si moral; amortizarea definita intr-o conceptie financiara, avand ca obiect acumularea resurselor necesare reinoirii activelor imobilizate corporale. In spiritul IAS 16 „Imobilizari corporale”, amortizarea „este alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de viata utila.”

Potrivit aceluiasi Standard, valoarea amortizabila este definita ca „costul activului sau o alta valoare substituita costului in situatiile financiare, din care s-a scazut valoarea reziduala.” Valoarea reziduala reprezinta, conform aceluiasi standard de contabilitate, valoarea neta pe care o intreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un activ la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia, dupa deducerea prealabila a costurilor de cedare estimate. Valoarea amortizata consta din acea valoare transferata periodic si cumulat asupra cheltuielilor, lucru ce se realizeaza de regula lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com