Cele două grupuri pe cărbune de la CEO nu vor putea funcționa fără un mecanism de piață după 2025

Complexul Energetic Oltenia este cam terminat din punctul de vedere al grupurilor pe bază de cărbune. Dintr-un document oficial al Guvernului rezultă clar că nici cele două grupuri de la Rovinari nu sunt sigure. Va fi nevoie de o taxă de adecvanță pentru a putea funcționa și după 2025. Acest lucru va trebui să fie reglementat de Transelectrica. Adică, va fi necesar un studiu din care să rezulte că Sistemul Energetic Național nu va putea funcționa fără cele două blocuri energetice de la Termocentrala Rovinari, adică fără cei 600 MW.

Problema este că studiul Transelectrica există de acum un an – doi, însă nu a fost luat în calcul. Studiul spune că Sistemul Energetic Național nu poate fără 1.200 de MW pe bază de cărbune. Se propunea și o taxă de adecvanță care să fie suportată în facturile populației. Miroase clar a eliminare totală a cărbunelui din mixul energetic național, după 2025.

Ministerul Energiei spune că la finalul anului 2026 Complexul Energetic Oltenia va achita în loc de 8,6 milioane de certificate de CO2 numai 2,6 milioane de certificate de CO2, dacă vor mai funcționa cele două grupuri de la Termocentrala Rovinari. Dacă nu, se va merge cu grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice. Dacă le va construi cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com