Cei mai buni lăutari gorjeni se întâlnesc la Bolboși

Aflat la cea de a XXIX-a ediție, „Festivalul lăutarilor gorjeni Bolboși 2018” se adresează tarafurilor lăutărești care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă autenticitatea cântecului și portului  popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj care intră în concurs pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi.

Concursul se desfăşoară pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboşi. Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989.

Condiții de participare

–           Festivalul-concurs este deschis tarafurilor(vârsta minimă 18 ani) și rapsozilor din Gorj (vârsta minima 30 ani ).

–           Componența tarafurilor va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-5 persoane).

–           Nu se admit ]n concurs instrumente electronice.

–           Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului-care nu poate depăși 10 minute și 1-2 rapsozi.

–           Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină și un cântec de joc.

–           Juriul are latitudinea să redistribuie premiile.

–           Concursul se desfășoară la 20 septembrie 2018, orele 16.00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboși. Înscrierea pe secțiuni se face la fața locului. Sonorizarea este asigurată de organizatori.

–           Premiile sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin CJCPCT Gorj(premiile I ), Consiliul Local Bolboși (premiile II) și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj (premiile III și mențiunile).

Festivalul de la Bolboși este o întâlnire cu tradiţia şi cu folclorul, mai ales că zona a fost renumită pentru lăutari. Prima ediție a avut loc în 1990 și se numea „Bursa lăutarilor gorjeni”, pentru că în perioada 15-20 septembrie  lăutarii se întâlneau pentru a stabili fiecare la ce nuntă merge. În județul Gorj avem trei festivaluri de muzică lăutărească: Tismana, Târgu Cărbunești și Bolboși. Festivalul de la Bolboși este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria Bolboși în parteneriat cu Școala Populară de Artă și Ansamblul Profesionist Doina Gorjului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com