Cea mai mare Carieră Minieră din Sud-Estul Europei riscă închiderea, dacă statul îşi mai bate joc de minerii din Oltenia

Una din cele mai mari cariere miniere din Europa riscă să îşi închidă porţile.Este vorba de Cariera Roşia, cea mai mare din Sud-Estul Europei. Este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru deblocarea fronturilor de lucru şi pentru realizarea mai uşoară a exproprierilor. De cinci ani guvernanţii se chinuie să aprobe un act normativ care să faciliteze activitatea la Roşia, însă nu reuşesc. Peste o mie de locuri de muncă sunt în pericol şi alte câteva mii sunt sub semnul întrebării. Este vorba de cele de la cea mai importantă Termocentrală a Complexului Energetic Oltenia, cea de la Rovinari.

„Către,

Ministerul Energiei,

Domnului ministru Anton Anton

Domnilor senatori de Gorj, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza

Domnilor deputați de Gorj, Victor Viorel Ponta, Dan Vîlceanu, Mihai Weber, Alin Vasile Vacaru și Elvira Sarapatin.

Sindicatul Liber EMC Roșia, asociat la Federaţia Naţională Mine Energie, federaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ” Energie electrică , petrol şi gaze şi minerit energetic”, vă solicită să sprijiniți prin toate prerogativele funcțiilor dumneavoastră, proiectul Hotărârii de Guvern care se afla in dezbatere publică, privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010, necesară continuării activităţii, conform licenţelor de funcţionare aprobate la Cariera Roşia de Jiu , din cadrul S. Complexul Energetic Oltenia S.A.

Menționam ca este a patra oară in ultimii 5 ani, când se încearcă emiterea unei Hotărârii de Guvern privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010 pentru cariera Roșia se Jiu si nu se reușește datorită unor interese locale sau naționale.

În aceste condiţii, nu vor mai apărea cazuri de blocaj, pentru că au existat situaţii când negocierile cu proprietarii de terenuri ce trebuiau cumparate de companie, au dus la blocaje ale extinderii carierei și implicit ale excavatoarelelor de extracție a lignitului, existând riscul ca termocentralele sa nu mai beneficieze de materie prima ( cărbune ) punând in pericol sistemul național de energie și implicit populația României.

Cariera Roșia de Jiu, are un perimetru autorizat de 1.738,8 hectare, din care a ocupat până acum 1,456,7 hectare, pe raza a trei localități: Fărcășești, Bîlteni și Rovinari. Cărbunele la aceasta cariera este exploatat din anul 1973 și este cea mai mare carieră din Sud-Estul Europei, care avea inițial o capacitate de opt milioane de tone pe an, reevaluată la la 4,5 milioane de tone pe an, dar din păcate in ultimii ani a extras circa 3 milioane tone pe an din cauza lipsei fronturilor de lucru, urmând ca in aceast an sa fie oprite mai multe utilaje de mare capacitate din aceasta cauza.

Declararea utilităţii publice pentru lucrarea de interes naţional, aduce avantaje economico – sociale, asigurând locurile de muncă, continuitatea activităţii, precum şi menţinerea şi dezvoltarea industriilor conexe. De asemenea, dispar preţurile exorbitante, precum şi situaţiile în care unele familii nu vor să vândă la prețul pieței, astfel că extinderea carierei este asigurată, fapt din care atât unitatea cât şi comunităţile adiacente au de câștigat.

Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, precum şi Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local răspund nevoilor societăţii de preluare, în interes public, a imobilelor necesare realizării de lucrări publice, apărând în acelaşi timp şi dreptul proprietarului la o dreaptă şi prealabilă despăgubire.

Speram cu toții ca de aceasta data, Hotărârea de Guvern, sa fie susținută de factorii politici și emisă de către guvernul României”, potrivit unei adrese a Sindicatului Liber EMC Roşia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com