Cartel Alfa cere în continuare acordarea pe trei ani a grupei de muncă pentru condiţii deosebite

„În urma demersurilor sindicale, proiectul legii pensiilor a fost amendat astfel încât începând cu anul 2022 valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat (art. 85).

Au rămas însă multe aspecte nerezolvate:

  • Se impune eliminarea conceptului de contribuții „datorate și plătite” (și să rămână „datorate”), întrucât acesta poate conduce la diminuări ale veniturilor din pensii din motive neimputabile contribuabilului, acesta din urmă nefiind în culpă pentru eventuala neplată a contribuțiilor la stat de către angajator; art. 3 – a), n), …
  • Aparentul beneficiu pentru mamele care au crescut mai mult de 3 copii, materializat în scăderea vărstei standard de pensionare cu 6 ani, trebuie regândit, întrucât, concomitent cu aceasta, scade și cuantumul pensiei, un alt eventual sistem recompensatoriu fiind mai dezirabil;
  • Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite sa se faca din 3 in 3 ani incepand cu 1 ian 2019; art. 27
  • Este necesară eliminarea Anexei în care sunt prevăzute societățile care au locuri de muncă încadrate în condiții speciale, pentru că este restrictivă și în felul acesta sunt discriminate celelalte societăți cu locuri de muncă similare care nu pot să mai faca aceste încadrări; art 28 – d)
  • Se impune separarea sprijinului financiar acordat celor care vor obtine o pensie sub un nivel impus (pensie minimă) și încadrarea acestui sprijin în categoria ajutoarelor sociale pentru a nu demotiva persoanele care se vor afla cu pensia foarte aproape de acest nivel; art 90.

În ceea ce privește sumele pe care le presupun aplicarea acestui proiect de lege, costul suplimentar de 80 miliarde pe 4 ani nu reprezintă o estimare corectă. În fapt din 2022 vor costa anual in plus 80 miliarde. Pe 4 ani, în raport cu situația din 2017, perioada 2018-2021 presupune un cost in plus de cca 150 miliarde”, potrivit Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com