Cârciumaru i-a pus gând rău Ministrului Culturii

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a intrat în atenţia senatorului de Gorj, Florin Cârciumaru. Acesta din urmă i-a transmis o interpelare pe tema viitorului Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu. Cârciumaru aşteaptă lămuriri de la ministru de ce Muzeul nu este gata, având în vedere că Ministerul Culturii a preluat în urmă cu un an Casa „Gănescu”, din centrul oraşului Târgu Jiu. Nu s-a făcut nimic, din păcate.

Nici fonduri pentru restaurarea Coloanei Fără Sfârşit nu au fost alocate de ministerul de resort, iar operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu par să fi fost abandonate de administraţia centrală.

 

„Stimate domnule ministru George Ivașcu,

Municipiul Târgu Jiu găzduiește cele mai cunoscute opere de artă românești al căror renume a făcut înconjurul lumii, orașul devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru mii de turiști pentru a aduce omagiu geniului lui Brancuși. Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit formează Ansamblul cultural „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu, sculptat de marele Constantin Brâncuși. Anul acesta, pe 27 octombrie  complexul brâncușian împlineşte 80 de ani de existență. Este trist că, în toată această perioadă, nu s-a reuşit amenajarea unui muzeu dedicat sculptorului, în afara casei memoriale de la Hobiţa, localitatea sa natală. În urmă cu trei ani însă a fost aprobată de către Parlament, cu sprijinul PSD, Legea nr. 199/2015, o lege pentru înfiinţarea la Târgu Jiu a unui muzeu naţional dedicat Titanului care a redefinit arta modernă şi care este considerat părintele sculpturii moderne.

În toți acești ani, la nivelul municipiului Târgu Jiu, au avut loc mai multe dezbateri cu privire la construirea unui muzeu al lui Brâncuşi. Între timp, Ministerul Culturii și Identității Naționale a dat slabe semnale că ar dori cu adevărat ca ambasadorul României culturale în lume, Constantin Brâncuși, să aibă un muzeu național care să-i poarte numele. Conform legii respective, de acest lucru ar fi trebuit să se ocupe în mare parte Ministerul Culturii și Identității Naționale, care ar fi trebuit să aloce și fonduri pentru construirea sau amenajarea unui muzeu.

În urma unor decizii luate de către conducerea Consiliului Judeţean Gorj, s-a ajuns la concluzia că acesta ar putea fi amenajat într-o clădire existentă în municipiul Târgu Jiu, şi nu ar mai fi necesară construirea unui imobil din temelii. Motivul pentru care a fost luată această hotărâre a fost legat şi de faptul că ar fi durat prea mult construirea unei clădiri noi. Chiar și în aceste condiții, Ministerul Culturii, condus în prezent de către George Ivașcu, nu a făcut niciun demers în amenajarea muzeului din motive neștiute pentru că, de mai bine de un an, Consiliul Judeţean Gorj a predat imobilul din Târgu Jiu Ministerului Culturii pentru amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“. Autoritățile județene și locale din Târgu Jiu au urgentat cedarea clădirii tocmai pentru ca lucrările de amenajare să fie grăbite şi muzeul să fie inaugurat, chiar în acest an, când se aniversează 80 de ani de la construirea Căii Eroilor, ansamblu realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi, la Târgu Jiu, între anii 1937 – 1938, opera fiind închinată eroilor neamului căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.

Din păcate, în ultimul an nu s-a mai pus în mișcare niciun demers la Ministerul Culturii pentru alocarea de fonduri. De aceea, cu respect, vă întreb, care sunt motivele obiective pentru care Ministerul nu a alocat fonduri pentru amenajarea muzeului și de ce acest proiect cultural, girat de parlamentarii PSD, nu a fost trecut ca o prioritate în agenda factorilor decizionali din minister?

Ce măsuri veți lua pentru respectarea Legii nr. 199/2015?

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ ar fi trebuit să funcţioneze în Casa „Barbu Gănescu“, fosta casă de oaspeţi a oraşului Târgu Jiu, un imobil ce nu necesită mari modificări pentru a fi transformat în muzeu.

Pe de altă parte, în anul 2015, autoritățile locale din Târgu Jiu au primit promisiuni din partea Guvernului și a Ministerului Culturii că vor beneficia de fonduri pentru restaurarea Coloanei Fără Sfârșit, operă pe suprafața căreia au apărut, de mai mult timp, pete mari de culoare închisă, posibil de rugină, cauzate de intemperii. La momentul respectiv se vorbea de suma de trei milioane de euro, însă nu a fost alocat niciun ban nici până astăzi. De ce au fost sistate demersurile pentru alocarea banilor necesari restaurării Coloanei?

Specialiștii din Minister au în plan comandarea unui studiu, a unei evaluări pentru a determina stadiul degradării învelișului metallic de pe Coloana Fără Sfârșit?

Ce măsuri veți lua pentru protejarea operei brâncușiene întrucât petele se extind pe zi ce trece pe modulele octaedrice ce o compun?

Am speranța că, în 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Guvernul PSD-ALDE vor găsi fonduri pentru aceste obiective, altfel, marea moștenire culturală lăsată de părintele sculpturii moderne va intra, treptat, în umbră, atrăgându-ne astfel criticile societății. Un popor fără cultură și tradiții este un popor fără viitor, fără identitate”, potrivit interpelării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com