Campanie a poliției împotriva consumului de droguri

Polițiștii gorjeni își continuă campania destinată elevilor din unitățile de învățământ. În vizorul oamenilor legii se află de data aceasta drogurile.

 

CE ESTE DROGUL?

 

Este acea substanţă care, după ce se metabolizează într-un organism viu, îi modifică acestuia una sau mai multe funcţii (conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

 

Din punct de vedere farmacologic, drogul este substanța utilizată de medicină și a cărei administrare abuzivă (consum) poate crea o dependență fizică și(sau) psihică ori tulburări grave ale activității mentale, percepției, comportamentului, cunoștinței.

 

Este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependenţă şi toleranţă. (Ex: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii).

 

 

 

DEPENDENŢA DE DROG – Este starea psihică sau/şi fizică care rezultă din interacţiunea unui organism viu cu o anumită substanţă, caracterizată prin modificări de comportament şi/sau alte reacţii ale acestuia, însoţită întotdeauna de nevoia imperioasă de a lua acea substanţă în mod continuu sau periodic, pentru a resimţi efectele produse iniţial şi, uneori, pentru a evita suferinţa organismului.

 

Este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.

 

TOLERANŢA – Se referă la capacitatea unui drog de a produce o diminuare treptată a efectelor psihice şi psihologice asupra consumatorului, la administrări repetate ale substanţei respective, în aceeaşi doză. Toleranţa dobândită conduce la administrarea unei cantităţi din ce în ce mai mari de drog, pentru a obţine efectele resimţite după prima doză, reducerea intervalului dintre administrări, schimbarea căii de administrare (de la prizare la injectare).

 

 

 

SEVRAJUL – Denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.

 

Se manifestă prin apariţia unor tulburări organice (dureri musculare şi osoase puternice) şi prin simptome opuse acţiunii substanţei administrate.

 

 

 

EFECTELE CONSUMULUI DE DROGURI:

 

Dependenţă psihică marcată

Toleranţă

Atitudine agresivă

Pierdere ponderală

Scăderea memoriei

Stare depresivă

Perforarea septului nazal

Psihoze paranoice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com