Cabinetul de Planificare familială din Spitalului Județean oferă servicii de consiliere individuală

Cabinetul de Planificare familială din cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu oferă servicii de consiliere individuală și consiliere a cuplului cu privire la identificarea nevoilor legate de sănătatea reproducerii

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, strada Progresului, nr. 18, funcționează unul dintre Cabinetele de Planificare familială. Personalul încadrat la Cabinetul de Planificare familială încurajează întemeierea familiei: eliberează, contra cost, certificate medicale prenupțiale. Cuplurile care doresc să se căsătorească sunt consiliate să înceapă demersurile pentru efectuarea investigațiilor medicale necesare eliberării certificatelor medicale prenupțiale cu aproximativ două săptămâni înaintea oficierii cununiei civile. Pentru efectuarea investigațiilor medicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu este suficientă o singură zi lucrătoare.

Certificatele medicale prenupțiale eliberate au o valabilitate de 24 de ore pentru a fi depuse la Oficiul stării civile, în localitatea în care are domiciliul oricare dintre cei doi parteneri, oficierea cununiei civile efectuându-se într-un interval de 10-14 zile calendaristice.

Investigațiile medicale pe care partenerii trebuie să le efectueze în vederea eliberării certificatelor medicale prenupțiale sunt:

  • analize de sânge pentru detectarea infecției cu HIV și a sifilisului
  • radiografie cardiopulmonară pentru detectarea TBC pulmonar (femeile însărcinate au contraindicație pentru radiografia cardiopulmonară; acestea vor aduce o adeverință de la medicul de familie sau un buletin ecografic obstetrical de la medicul de obstetrică-ginecologie pentru a face o dovadă cât mai recentă a sarcinii, specificându-se obligatoriu vârsta sarcinii; femeile care nu pot face o astfel de dovadă vor beneficia, în baza chitanței achitate la Fișierul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, de consult de obstetrică ginecologie care să ateste acest fapt)
  • consult psihiatrie care să determine dacă partenerii sunt apți psihic în vederea căsătoriei

Consultația la Cabinetul de Planificare familială este gratuită, fiind necesară doar cartea de identitate. „Ne adresăm și femeilor și bărbaților, iar consultația este gratuită, pe baza actului de identitate. Dacă au sub 14 ani, pot să vină cu părinții sau cu un tutore. Pacienții care au carte de identitate și sunt elevi sau studenți vin, de obicei, singuri, fără părinți. Un pacient stă în cabinet aproximativ jumătate de oră, căci facem și educație sanitară”, a spus medicul Cristina Cornoiu.

În același timp, personalul Cabinetului acordă asistență medicală ambulatorie, asigurând servicii de: consiliere individuală și consiliere a cuplului cu privire la identificarea nevoilor legate de sănătatea reproducerii; prevenție a infecțiilor cu transmitere sexuală; planificare a sarcinilor în momentele dorite din viață; alegerea metodei potrivite privind contracepția feminină și masculină; consiliere a cuplurilor cu probleme de fertilitate; consiliere pregravidică, în timpul sarcinii și postpartum, precum și consiliere în menopauză.

Contracepția are un istoric îndelungat; controlul voluntar al fertilității deține un rol major în societatea modernă. Controlul eficient al reproducerii este esențial pentru capacitatea femeii de a-și îndeplini obiectivele personale dincolo de abilitatea de a procrea. Creșterea rapidă a populației umane în acest secol pune în pericol supraviețuirea. Potrivit unor studii de specialitate, dacă se menține rata actuală de natalitate, populația globului se va dubla în 40 de ani, iar populația țărilor subdezvoltate se va dubla în mai puțin de 20 de ani.

Pentru individ și pentru întreaga planetă, se impune utilizarea mijloacelor eficiente de prevenire a sarcinii, implicit asigurându-se și prevenția infecțiilor cu transmitere sexuală.

Scopul principal al planificării familiale este îmbunătățirea calității vieții, planificarea familială încadrându-se astfel în prevenția primară, specifică medicului de familie, fiind de fapt prevenția unei sarcini nedorite.

Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu este implicat în multiple activități de educație sanitară. „Mulțumim conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, reprezentată de managerul Dumitru Vienescu, care a sprijinit încheierea Parteneriatului educațional Educația sanitară în învățământul preuniversitar gorjean, cu Colegiul Național Spiru Haret Târgu-Jiu și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, pentru intervalul 2020-2024. Pentru a oferi și tinerilor din mediului rural oportunitatea de a beneficia de educație sanitară, am efectuat activități educative la Școala Gimnazială Antonie Mogoș Bălești-Ceauru și Bălești-Cornești, activități diseminate în revista “Școala Gorjeană”, a spus medicul Cristina Cornoiu de la Cabinetul de Planificare Familială.

 

De asemenea, medicul specialist Cornoiu Cristina a oferit interviuri pe teme medicale televizate în cadrul emisiunilor: „Cetățean european” (canalul de televiziune Tele 3, emisiune difuzată în data de 27.05.2021, ora 17); „Panoramic – România la terapie intensivă” (canalul de televiziune Emi TV, emisiune difuzată în data de 26.10.2021, ora 18); „Statul de drept – Viața de familie în pandemie” (canalul de televiziune Accent TV, emisiune difuzată în data de 08.11.2021, ora 19); „Dilemele zilei” (canalul de televiziune Tele 3, emisiune difuzată în data de 14.12.2021, ora 20.30). În presa locală, pe parcursul anilor 2021-2022, medicul specialist Cornoiu Cristina a publicat o serie de articole pe teme medicale.

„Vă așteptăm cu profesionalism la Cabinetul de Planificare familială!”, a spus medicul Cornoiu Cristina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com