Burlan: România se poate inspira din modelul german sau polonez pentru planul de renunțare la cărbune peste cel puțin 10 ani

Daniel Burlan, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că România are nevoie de un plan de renunțare la cărbune, care să fie aprobat prin lege, la fel ca în Germania, care are ca termen 2038, iar Polonia 2040. Un termen similar pentru România ar fi ideal și costurile sociale ar avea un impact mult redus, nu cum își doresc organizațiile de mediu, respectiv închiderea imediată cu mii de șomeri și cu un județ Gorj fără niciun fel de alternative și perspective. Adică o bombă socială și de sărăcie în regiune.

„Revin la Germania, pentru că vreau să înţeleagă şi cei care critică faptul că nu închidem imediat capacităţile pe cărbune ce înseamnă acel plan de închidere a capacităţilor din Germania. Ei primesc pentru asta foarte mulţi bani. Companii precum RWE sau EPH primesc 4,35 miliarde euro despăgubiri, 4,8 miliarde de euro pentru personal şi alte 40 miliarde de euro ca ajutor structural. Da, a fost aprobat acest plan de decarbonizare a Germaniei printr-o lege. Asta cred că ar trebui să facă şi România. Această comisie care se constituie să vină cu un proiect de lege. Avem nevoie de această lege. Cel puţin pentru următorii zece ani este nevoie de acest combustibil, de producătorul de energie pe cărbune. Importurile de cărbune nu sunt o soluţie deoarece şi ţările vecine au nevoie de această energie.”, a declarat șeful CE Oltenia, la o conferință Energynomics.ro, potrivit Agerpres.

CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021 şi furnizează energie termică pentru municipiul Craiova. Programul de restructurare al companiei prevede că în 2025 la CEO vor mai fi doar  1.450 MW pe cărbune, din 3.570.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com