Bombă pentru mineri! Renunţă CEO la cărbunele pentru Craiova II?! Afacerea Clariant, repusă pe tapet

Afacerea „Clariant” a fost repusă pe tapet, recent, de către conducerea Sucursalei Electrocentrale Craiova II, judeţul Dolj. Un raport în care se propune încheierea unui contract cu firma Clariant, care se obligă să furnzeze lignină(un combustibil) către Complexul Energetic Oltenia(CEO), a ajuns şi la şefii companiei. Clariant tatonează încă din 2015 terenul la Complexul Energetic Oltenia, iar acum chiar şefii din Sucursala Electrocentrale Craiova II au început să facă lobby puternic societăţii respective. Astfel, în schimbul materiei prime – lignină, furnizată de Clariant, Complexul Energetic Oltenia ar urma să renunţe la o parte din cărbunele folosit pentru ardere în grupurile energetice. Iar cantităţile la care urmează să se renunţe, în cazul perfectării contractului, nu sunt de neglijat. Ce se va întâmpla cu minerii din Gorj care extrag cărbune pentru Craiova II? E o întrebare pe care trebuie să şi-o pună şefii Complexului Energetic Oltenia.

Ce vrea Clariant?

Firma Clariant doreşte ca SE Craiova II să îi furnizeze pe tot parcursul anului următoarele: abur, apă dedurizată, apă limpezită şi putere electrică – 10 megawaţi. La rândul său, Clariant se obligă să livreze 20 de tone de lignină pe oră cu o putere calorifică de 2.020 – 2.400 Kcal pe kilogram. Clariant va returna şi condens. Potrivit documentului, Craiova II ar fi interesată să cumpere combustibilul respectiv, adică lignina, doar dacă acesta va fi mai ieftin decât cărbunele. Preţul pe tona de lignină este estimat la 10 euro.

10 pagini de lobby pe faţă

Raportul amintit face o prezentare atractivă afacerii „Clariant” şi se recomandă încheierea unui contract. Se vorbeşte de un preţ mai mic pe tona de lignină faţă de tona de cărbune. Între avantaje mai este amintită şi reducerea cantităţii de cărbune transportat pe calea ferată şi implicit reducerea costurilor. Este vorba de renunţarea la o cantitate de 400.000 de tone de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Se mai aminteşte de economii şi la cheltuielile cu mentenanţa şi neutilizarea anumitor echipamente(concasori şi mori de cărbune), reducerea cantităţii de cărbune descărcat iarna. „Ţinând cont de cele menţionate, rezultă că în cazul perfectării contractului cu Clariant  CEO – SE Craiova II poate avea beneficii de 11 – 14 milioane de euro pe an, în primii 3 ani(2019 – 2021), respectiv 5 – 8 milioane de euro pe an, începând cu 2022”, se precizează în raport.

E însă nevoie de investiţii

Pentru a perfecta afacerea este nevoie de investiţii pentru a asigura cantitatea de abur cerută de Clariant, mai ales în perioada de iarnă. Clariant este lăudată, că, deşi nu a încheiat un contract cu CEO a făcut demersuri pentru a-şi demonstra seriozitatea. Astfel, a închiriat terenuri în vecinătatea SE Craiova II, a comandat consultanţă şi a angajat un antreprenor şi a făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie de la autorităţile locale. Ar fi făcut demersuri pentru a obţine şi un ajutor de stat. „SE Craiova II consideră perfectarea unui contract cu Clariant avantajoasă”, se menţionează la concluziile raportului realizat de SE Craiova II. Minerii nici nu au astfel idee în legătură cu ce li se pregăteşte.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com