Bolnavii de cancer din Gorj, reprezentaţi la Bruxelles

În perioada 8-10 iunie 2018, la Bruxelles, în capitala Belgiei, a avut loc un eveniment foarte important, și anume Congresul anual al Coaliției Europene a Pacienților Bolnavi de Cancer (European Cancer Patient Coalition – ECPC). La acest eveniment cu tradiție în comunitatea asociațiilor care reprezintă nevoile și drepturile pacienților bolnavi de cancer, a fost delegat să participe din partea Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana” (membru deplin al ECPC)-  doamna Luminița Durău. La Congresul anual au participat importanți membri ai ECPC din toate țările membre, medici, reprezentanți ai asociațiilor de bolnavi din Europa, specialiști în medicină și terapii inovatoare, cercetători etc.

Reprezentantul Asociației Române de Oncologie „Sfânta Ana”, Luminița Durău, a declarat: „Participarea la un eveniment de o asemenea anvergură înseamnă stabilirea unor noi contacte, crearea unor legături cu viitori colaboratori sau parteneri ai organizației noastre, reîntâlnirea cu alți reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, dar și aflarea ultimelor informații legate de legislație, tratamente, accesul la ultimele noutăți din domeniul terapiilor oncologice. Au fost mai multe teme de discuție, una dintre concluzii fiind aceea că pacientul trebuie să aibă acces imediat la tratament peste tot în Europa. De asemenea, s-a mai discutat despre faptul că fiecare companie farmaceutică din Europa ar trebui să depună la Comisia Europeană o listă cu medicamentele rare etc”.

Coaliția Europeană a Pacienților Bolnavi de Cancer (ECPC), cu sediul la Bruxelles, reunește peste 340 organizatii de pacienți din peste 45 de țări din Europa și reprezintă drepturile, nevoile și speranțele pacienților bolnavi de cancer din Europa. Lucrările Congresului s-au derulat în perioada 8-10 iunie, activitatea fiind împărțită astfel încât să fie atinse toate obiectivele propuse în agenda evenimentului. Au avut loc și întâlniri de lucru ale Grupului „Cancere Rare” (Joint Action on Rare Cancers-JARC); dar și luări de cuvânt al unor importanți reprezentanți ai ECPC. Au luat cuvântul Francesco De Lorenzo, președintele ECPC, Kathi Apostolidis, vicepreședinte al ECPC, Francoise Meunier de la Organizația Europeană pentru Cercetarea și Tratarea Cancerului etc. Participanții la acest Congres anual au putut să își împărtășească experiențele din activitatea lor, și au luat parte la diverse workshop-uri, discuții, dezbateri etc.

Trebuie menționat faptul că Francesco De Lorenzo, actualul președinte al ECPC, este fost Ministru al Sănătăţii (Italia) şi fost preşedinte al Federaţiei Italiene a Organizaţiilor de voluntari care se ocupă cu probleme legate de cancer (F.A.V.O.), Roma, Italia. În cadrul Congresului, acesta și-a prezentat și raportul anual al activității din 2017.

Cetățenii europeni ar trebui să beneficieze de servicii de screening şi de diagnosticare de calitate superioară, care să fie acreditate și armonizate la nivel european pentru a asigura un standard optim de ingrijire; dreptul de acces la toate informațiile cu privire la starea proprie de sănătate și dreptul de a participa în mod proactiv la procesul de luare a deciziilor cu privire la tratamentul personal; acces la informațiile disponibile pe plan local, național și în întreaga Europă cu privire la activitățile de cercetare și inovare relevante pentru tipul lor de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com