Bibliotecile din Gorj, implicate într-un proiect internaţional

Deutsche Telekom Stiftung își extinde implicarea internațională prin colaborarea cu Fundația Progress din România. Cele două organizații vor crea împreună o ofertă de servicii la nivel elementar, care vizează consolidarea interesului față de temele ŞTIM în rândul copiilor din România, cu ajutorul bibliotecarilor ce vor fi implicaţi în proiect.

Proiectul „STEM Volunteer Readers” a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură. Activităţile vor genera un interes deosebit față de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile.

Implementarea proiectului „Ora să ȘTIM” în România va fi gestionată de către Fundația Progress. Ca o primă etapă, formatorii asociaţi Fundației Progress vor instrui 130 de bibliotecari din România după un curs de bază ce va fi găzduit de Biblioteca Naţională a României. Aceştia vor preda modalități de asociere a cărților de copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate de activități practice. Următorul pas va fi apoi ca bibliotecarii să citească săptămânal copiilor cu vârste cuprinse între trei şi zece ani, din cărţile cu tematică ŞTIM. Pentru a le ajuta în acest scop, bibliotecile vor primi cutii de cărți gratuite special selectate şi materiale dezvoltate de Fundația Progress ce oferă sugestii de activități.  Proiectul se va desfășura în 12 județe din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.

Proiectul de cooperare va funcționa inițial până în iunie 2019. Cunoștințele obținute vor fi utilizate de ambii parteneri pentru a dezvolta în continuare alte activități de proiect. Informații suplimentare pot fi găsite online la www.telekom-stiftung.de/volunteer-readers și pe www.facebook.com/orasastim/

 

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj se implică în acest nou proiect ”Ora să ȘTIM”. Bibliotecarii din bibliotecile publice Bărbătești, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Pițic, Cătunele, Motru, Roșia de Amaradia, Scoarța, Tismana, Turburea, Țicleni, Țînțăreni, Văgiulești și Vladimir vor organiza ateliere săptămânale de lectură pentru copii cu vârstele cuprinse între 3-10 ani în care vor urmări dezvoltarea comunicării și formării abilităților de lectură bazându-se pe noțiuni legate de ȘTIM (știință, tehnologie, informatică și matematică).

Prima activitate din proiect debutează pe 12.12.2018 cu Atelierul de formare a bibliotecarilor din bibliotecile publice participante, care va fi susținut de colegul nostru informatician și formator Lucian Dobroiu cu sprijinul colegei noastre Luiza Sandu, bibliotecară la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com