Bătaie pe posturile de disponibilizaţi de la CEO

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia( CEO) se întreabă dacă mai pot pleca cu salarii compensatorii din companie. Interesul este enorm, având în vedere că este ultimul an în care se va mai fi valabilă OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Acţionarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat în urmă cu mai mulţi ani planul de disponibilizări colective pentru 2018. Este vorba de un total de 740 de concediaţi colectiv din cadrul colosului energetic.

Administraţia CEO nu vrea decât 200 de concediaţi

Conducerea Complexului Energetic Oltenia pare să se fi răzgândit şi nu doreşte să scadă numărul de salariaţi sub 13.000. Dacă se va întâmpla acest lucrul atunci v fi foarte greu să se desfăşoare activitatea în anumite sectoare. Prin urmare a fost propusă o cifră de 200 de disponibilizări colective. Dat fiind numărul redus, lupta este mare între cei care se apropie de vârsta pensionării şi vor să beneficieze de prevederile OUG 36. Va fi foarte greu pentru că există un număr aproape dublu de angajaţi, respectiv 400, care s-ar încadra la condiţiile prevăzute de OUG 36.

Ce spune OUG 36:

Art. 7

Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Art. 8
(1) Venitul lunar de completare prevazut la art. 7 lit. b) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare prevazut la art. 7 lit. b) se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
(3) Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute de alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj la data incheierii platii indemnizatiei de somaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com