Bankwatch anunță că închide Cariera Roșia ca să salveze 13 specii de nevertebrate, 13 de pești, 5 de reptile și 5 de mamifere

Drept la replică al Asociației Bankwatch România în legătură cu protestul angajaților CE Oltenia din 07.07

Asociația Bankwatch România a organizat în data de 07.07 la Târgu Jiu o întâlnire cu reprezentanți din presa centrală și autorități pentru a face cunoscut efortul depus de județul Gorj pentru tranziția energetică. La eveniment au fost invitați și reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia, care au confirmat prezența, însă nu au venit. În schimb organizația a fost întâmpinată de un protest la angajaților, pentru suspendarea activității carierei Roșia, dar și pentru măsurile luate la nivel guvernamental pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național.

Asociația Bankwatch România a fost acuzată că reprezintă interese străine, în realitate, însă, singurele „interese” pe care le urmărește sunt respectarea și aplicarea legislației de mediu în vigoare, aplicarea măsurilor pentru protecția mediului și a climei asumate de România pentru reducerea poluării și schimbărilor climatice la Acordul de la Paris, COP, dar și în cadrul Uniunii Europene prin Tratatul semnat la aderare, PNRR, Planul Național Energie și Climă, dar și altele. Finanțările pe care Asociația le accesează sunt realizate pe baza unui proces competitiv de cereri de finanțare, iar activitățile sunt alese de organizație, independent de agenda finanțatorilor, orice altă interpretare a legăturii dintre sursele finanțărilor și activitățile organizației sunt speculații ce nu pot fi probate.

Activitatea la cariera Roșia a fost sistată temporar printr-o hotărâre judecătorească. Procesul a fost deschis împotriva APM Gorj din cauza emiterii  nelegale a acordului de mediu, fapt care ar fi condus la afectarea sănătății oamenilor precum și a naturii. În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care ajută la păstrarea echilibrului ecologic. De asemenea, locuitorii din jurul cariere acuză de ani de zile probleme cu poluarea aerului și fonică, lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice sau case surpate. Extinderea carierei presupune defrișare a sute de ha de pădure, fără ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului să fie corect realizată.

În mod fals s-a afirmat faptul că termocentrala Ișalnița ar fi fost închisă din lipsă de cărbune ca urmare a sistării activității în cariera Roșia. În realitate termocentrala Ișalnița a fost oprită ca urmare a unei  defecțiuni tehnice produsă de o furtună. În plus, Cariera Roșia nu alimentează termocentrala Ișalnița, ci termocentrala Rovinari, care funcționează în continuare. Starea temporară a activității nu ar putea crea o criză energetică. Sistemul energetic este alimentat din mai multe surse: gaz, cărbune, nuclear, hidroenergie, energie fotovoltaică și eoliană, în timp ce Complexul Energetic deține alte 8 cariere de cărbune active și are rezerve de cărbune.

Asociația Bankwatch susține o tranziție energetică justă, fără impact social major, de aceea a fost implicată încă de la început în procesul de elaborare a Planurilor pentru Tranziție Justă, urmărind cerințele la nivel european și cum acestea sunt transpuse local pentru a putea accesa finanțarea prin Fondul pentru Tranziție Justă. România are o alocare de 2 miliarde de euro, de care se poate ajuta să dezvolte o industrie mai verde, antreprenoriatul și să creeze noi locuri de muncă în zonele cu exploatare a combustibililor fosili. Fără o reducere semnificativă a emisiilor, aceste sume nu ar putea fi accesate.

Decizia de eliminare a cărbunelui până în 2030 este o decizie a Guvernului României pe care Asociația o susține. Alte 22 de state europene și-au luat acest angajament sau au renunțat deja la energia pe bază de cărbune și pot fi o sursă de inspirație pentru România. Credem că închiderea trebuie să fi un treptată, în paralel cu punerea în funcțiune a noi capacități de generare a energiei electrice din surse sustenabile, pentru ca impactul social și economic să fie unul cât mai redus.

Considerăm că este nevoie de un dialog deschis cu sindicatele, complexul energetic, autoritățile locale și centrale, dar și societatea civilă, în care să fie găsită o soluție convenabilă pentru toate părțile în vederea decarbonizării sistemul energetic.(comunicat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com