Atragerea de forţă de muncă în minerit este o himeră

Soarta mineritului în Oltenia şi nu numai pare decisă. Guvernanţii nu sunt preocupaţi de starea utilajelor din minerit, de dezvoltarea carierelor miniere sau de rezolvarea rapidă a problemei exproprierilor. Deşi nu există în prezent o alternativă pentru a produce 2.000 de megawaţi asiguraţi de grupurile pe lignit, carierele miniere sunt lăsate aproape de izbelişte şi să moară încet. Mai mult decât atât, atragerea de forţă de muncă nouă în carierele de cărbune din Gorj este un deziderat greu de realizat, deşi media de vârstă trece de 50 de ani.

Opinii despre forţa de muncă de la CEO

„Mineritul in Romania a fost asigurat in paralel ( ca tot se foloseste „statul paralel”), numai prin recrutare de oameni din zonele ” mai nou denumite defavorizate. Nu – mi mi-as permite sa vorbesc pe aceasta tema daca nu gustam munca minereasca din Gorj a anilor ’70/80. Familii intregi cu miel si purcel: Pop si Stet de la Sapanta, familii de la Filipesti de Padure, familii din Moldova , Arges, din toata Oltenia. Pentru recrutrare se delegau inspectori de personal care reuseau sa convinga tarani cu 4/7 si opt clase care stiau sa „reziste” conditiilor mai speciale din subteran in minele de coasta. Aparitia si stabilitatea tehnologiilor de exploatare a carbunelui din cariere a dus la concentrarea ca ” in vreme de razboi”, a detasarii dirijate a miilor de muncitori, prin actiunile celor 10.000, care in realitate erau peste 16.000/1982, la Motru. Asigurarea unui Program concret pe minim 10 ani poate fi lansat numai de actualii specialisti care cunosc specificul, zonele de exploatare aprobate, cunosc capacitatile din dotare si se izbesc de acest dezechilibru care este ” lipsa de personal calificat”. Atragerea fortei de munca este strict conditionata si de asigurarea de locuinte. Doritorii care s-ar angaja unde locuiesc?

Daca Ministerul Muncii se va implica pe latura implicarii specifice ale calificarii, asigurarea grupelor de munca si a salarizarii, celelelalte prioritati specifice trebuie sa fie colaborarea neconditionata a celorlalte ministere”, potrivit unui punct de vedere postat de pe platforma online gorj24.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com