„Aterizarea” va fi extrem de dură, dacă Guvernul nu va propune alternative la mineritul din Gorj
Ultimele statistici arată că judeţul Gorj se află pe ultimele locuri din ţară la atragerea de investitori. Abia în ultimii doi ani au mai început să apară companii interesate să deschidă fabrici la Târgu Jiu sau în alte localităţi ale judeţului. Problemele mari vor fi însă în anii care vor urma. Decarbonizarea a fost decisă prin Acordul de la Paris şi pare să fie un proces ireversibil.
Prin urmare, viitorul termocentralelor pe cărbune a fost decis şi mai devreme sau mai târziu guvernele vor pune lacătul pe acestea. Cu toate că guvernanţii ştiu ce va urma, nimeni nu pare interesat să vină de acum cu alternative pentru dezvoltarea zonelor miniere peste 10 ani, prin înfiinţarea unor zone industriale care să absoarbă treptat salariaţii din minerit sau din sectorul energetic sau locurile de muncă.
România nu este interesată nici de ce va pune în locul termocentralelor pe cărbune din punct de vedere al producţiei de energie. Vor trebui gândite alte surse de producere a energiei electrice. Dacă vor fi tot în Gorj, cu atât mai bine.