Aproape 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran

Aproape 100 de mineri de la minele Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran, în semn de protest față de incertitudinea care îi privește. Oamenii spun că nu știu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor.
Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă inițial minerii au refuzat să intre, luni dimineață, în mine, acum au intrat și s-au blocat acolo.
„Nemulțumirea provine de la faptul că minele Paroșeni și Uricani, în luna decembrie, la sfârșitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat și de Comisia Europeană și pe acel program de închidere erau trecuți etapizat, în anii din 2012 încoace, câți se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toți cei care au fost disponibilizați din minerit, ca o măsură de protecție socială, beneficiau de prevederile unei ordonanțe, 36 din 2013, ordonanță care a expirat anul trecut, în decembrie și nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanță. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcție de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau și vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulți dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecție socială. Așa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.

Acesta a adăugat că în acest moment nu vede nicio soluție, în condițiile în care nu există un ministru la Energie și nu s-a putut emite niciun act normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com