Aparegio, reclamată la Garda Naţională de Mediu, în cazul poluării cu dejecţii a râului Jiu

Aparegio Gorj a fost reclamată la Garda Naţională de Mediu Gorj de către unul dintre parlamentarii de Gorj. Este vorba de deputatul Eugen Vâlceanu, care a trimis o sesizare referitoare la golirea vidanjelor cu dejecții provenite din canalizarea orașului Târgu Jiu în Râul Jiu, cu încălcarea Legii protecției mediului 137/1995

„Stimată doamnă comisar,

În data de 6 iulie 2018, un cetățean din Târgu Jiu a surprins și filmat o mașină ce aparține Aparegio SA, furnizorul de apă și canalizare din județul Gorj, societate reprezentată de dl. Traian Pătrășcoiu- director general, care a deversat vidanja ce conținea dejecții preluate din canalizarea orașului Târgu Jiu într-un canal din curtea Aparegio din Târgu-Jiu, Gorj.

Fapta Aparegio încalcă flagrant Legea protecției mediului nr. 137/1995, precum și principiile și elementele strategice ce stau la baza acestei legi, cum ar fi  principiul prevenirii riscurilor ecologice și a producerii daunelor, principiul conservării biodiversității și a ecosistemelor specifice cadrului biogeografic natural, înlăturarea cu prioritate a poluanților care periclitează nemijlocit și grav sănătatea oamenilor, precizate foarte clar în Articolul 3 al legii menționate.

Imaginile filmate, pe care vi le atașez și dvs., nu lasă nicio urmă de îndoială: în canalul din curtea Aparegio SA a fost golită o vidanjă cu dejecții, care ajung mai departe în Râul Jiu. În imagini se vede mașina societății, dar și cum printr-un furtun conectat la vidanjă sunt deversate în apă materiile fecale. Totul se întâmpla în curtea societății care furnizează apă potabilă locuitorilor!!

Deversarea materiilor fecale în Jiu poate duce la îmbolnăviri serioase, deoarece, pe de o parte, locuitorii din zona unde ajung dejecțiile trebuie să suporte mereu mirosul neplăcut, iar pe de altă parte, zona de pescuit pe Râul Jiu se întinde pe o distanță de 125 km, conform procesului verbal de predare-primire nr.2700/SRO/16.10.2017 intre Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și Asociația Județeană, serviciul regional Oltenia și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Gorj.

Mă adresez Comisariatului General deoarece vreau ca acest caz să fie serios verificat, riscurile asupra populației fiind extrem de mari.

În continuare, vă solicit să verificați respectarea Legea protecției mediului nr. 137/1995 în acest caz, cu precădere:

Articolul 40

Persoanele fizice și juridice au următoarele obligații:

  1. h) să nu evacueze ape uzate de pe nave sau platforme plutitoare direct în apele naturale și să nu arunce de pe acestea nici un fel de deșeuri.

Mai departe, în lege se precizează că:

Constituie infracțiuni faptele menționate mai jos și se pedepsesc astfel:

  1. Cu închisoare de la 1 la 5 ani:
  2. n) descărcarea apelor uzate și a deșeurilor de pe nave sau platforme plutitoare direct în apele naturale [art. 40 lit. h)];

Subliniez, doamna comisar, faptul că Aparegio SA nu a făcut nimic pentru a repara poluarea, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a legii.

Consider că este necesară o anchetă amănunțită, care să lămurească dacă golirea vidanjelor în Jiu este un obicei mai vechi al instituției sau s-a întâmplat o dată.

Menționez că Aparegio a investit milioane de euro într-o stație de epurare, acolo unde ar fi trebuit să ajungă apa, dar care nu este funcțională.

Am încredere că sănătatea locuitorilor din Târgu Jiu este o prioritate pentru dvs., că veți impune măsuri astfel încât astfel de evenimente periculoase pentru populație să nu se mai întâmple”, potrivit sesizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com