Anul 2018 la CEO: De la profit la 6 luni la pierderi estimate la 975 de milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia încheie prost anul 2018, după ce perspectivele erau pozitive. Mai mult decât atât, compania îşi propusese profit şi pe 2018, existând şanse de a avea un al doilea an pe plus la Complexul Energetic Oltenia.

Şi şansele au existat, mai ales că la şase luni a fost raportat profit şi nimeni nu lua în calcul pierderi de sute de milioane de lei. Potrivit explicaţiei oficiale, trecerea rapidă de la profit la pierderi are legătură cu preţul uriaş atins de certificatele de CO2. Compania este obligată să cumpere pentru producţia de pe anul  2018 nu mai puţin de 13 milioane de certificate de CO2. Valoarea acestora ar fi de 200 de milioane de euro.

Un plus pentru 2018 ar fi menţinerea a peste 13.000 de salariaţi. Un alt plus ar fi promovarea unor iniţiative legislative în favoarea CEO, precum eliminarea de la plata a certificatelor verzi pentru energia consumată în procesul de producţie a cărbunelui, aprobarea unor Hotărâri privind exproprierile sau menţinerea grupei de muncă pentru condiţii deosebite.

Un minus pentru anul acesta este faptul că salariile în Complexul Energetic Oltenia au continuat să rămână cele mai mici din sistemul energetic. De asemenea, nici condiţiile de muncă nu s-au îmbunătăţit, iar la capitolul investiţii mai sunt multe de făcut. Un minus este că vârsta medie a salariaţilor rămâne în continuare ridicată.

Perspectivele arată că este posibil ca la CEO să înceapă o politizare deschisă a funcţiilor de conducere, mai ales dacă societatea va ieşi de pe lista companiilor la care se aplică OUG 109 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. De asemenea, un semn mare de întrebare este legat şi de prezenţa CEO în Fondul Suveran de Investiţii. Nu este exclusă nici o schimbare de şefi la CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com