Anton Anton: România nu va închide nicio termocentrală pe cărbune, nicio mină

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că România nu poate să renunţe la producţia de energie pe cărbune, iar termocentralele din ţara noastră se vor alinia în ritmul lor la cerinţele de mediu ale Uniunii Europene şi nu atât de repede cum cer oficialii de la Bruxelles.

Anton a arătat, potrivit Agerpres, că reprezentanţii Comisiei Europene vor să înăsprească peste noapte cerinţele privind noxele din termocentrale şi a subliniat că va prezenta cu studii şi documente punctul de vedere al României, argumentând că nu suntem în Uniunea Europeană „de formă şi de umplutură”.

AGERPRES: Spuneţi-ne, pentru început, care sunt cele mai mari probleme din sectorul energetic la ora actuală?

Anton Anton: Mie-mi plac întrebările astea cu cele mai mari probleme… Nu ne dă nimeni cu nimic în cap în sectorul energetic. Problemele pe care le avem în sectorul energetic sunt nişte probleme de eficientizare a întregului sistem. Deci eu astăzi am un sistem energetic frumos, o ţară bogată, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o. Uitaţi-vă şi pe chestia asta cu mixul energetic (ministrul are calculatorul deschis pe site-ul Transelectrica, la starea sistemului energetic în timp real – n.r.), am hidro, am cărbune, am hidrocarburi, am gaze, am biomasă, vânt, bate vântul de ne-ndoaie acum, producem foarte mult din vânt.

 

Problema pe care o am este ca acest mix să funcţioneze bine şi eficient. Că nu-i totuna să am o centrală care merge prost şi care sigur că produce şi alta care merge bine. Eficient înseamnă turbine mai bune, construcţii hidrotehnice mai sigure, eficient şi sigur, da?

 

AGERPRES: Deci avem un mix care arată bine, dar nu este şi eficient?

Anton Anton: Nu, poate fi mult mai eficient. Noi am făcut nişte investiţii foarte mari, gândiţi-vă numai la câte termocentrale am avut şi care nu respectau niciun fel de condiţii de mediu şi câte avem azi care toate respectă condiţiile de mediu, sunt doar câteva lucruri la care mai lucrăm. Dar am hidrocentrale cu turbine de 30 de ani, de 40 de ani, de 50 de ani.

 

AGERPRES: Şi asta nu este o problemă?

Anton Anton: E o problemă în toată lumea. Toată lumea modernizează. Tot timpul. Noi, la energie, ne ocupăm de două lucruri extreme. Între ele sunt mai multe lucruri, dar noi ne ocupăm de producţia de energie, pe de o parte, şi de eficienţă energetică, pe partea cealaltă. Dacă eu produc energie mai puţin eficient, crezi că e bine? Eu cred că nu e bine. Eficienţa energetică trebuie să fie şi o preocupare constantă a producţiei.

 

AGERPRES: Anul acesta ce se va întâmpla cu certitudine în sectorul energetic?

Anton Anton: Cu certitudine… Cu certitudine anul acesta o să dăm drumul la hidrocentralele care sunt gata, vreo trei hidrocentrale. Anul acesta o să începem lucrul la magistrala BRUA, care este Bulgaria-România-Ungaria-Austria, o magistrală de gaze extrem de importantă pentru această zonă a Europei. Mai avem puţin şi începem lucrările.

 

Anul acesta se lucrează bine, eficient, la termocentrala de la Iernut. Adică acolo au venit utilajele, s-a terminat cu partea de fundaţii care a fost mai complicată decât ne-am aşteptat. Acum deja clădirea creşte, utilajele sunt cumva, hai să zicem nu chiar în vamă, dar sunt venite şi urmează să înceapă să fie montate. Deci sunt nişte lucruri pe care le facem. Anul acesta cred că cele două combinate mari, Oltenia şi Hunedoara, se stabilizează cumva, adică nu încep să aibă probleme decât dacă începem să ne băgăm în seamă.

 

AGERPRES: La ce vă referiţi?

Anton Anton: Păi, nu ştiu cum să-ţi povestesc eu. Nu cred că trebuie să facem aşa… ştire din faptul că nu avem vagoane ca să transportăm cărbunele. Asta este o chestie de afacere, de business…

 

AGERPRES: Depinde. Dacă este o problemă mare…

Anton Anton: Este o relaţia contractuală dintre două firme, nu este o relaţie care să vină să… Noi ne-am obişnuit să ne plângem, să nu respectăm nişte contracte. Eu vreau să impun respectarea tuturor contractelor.

 

AGERPRES: Sunt anumite restanţe, de anii trecuţi…

Anton Anton: Spre exemplu?

 

AGERPRES: Strategia energetică.

Anton Anton: Fără îndoială, anul ăsta se gată şi ea, am uitat să spun. Eu sper şi am un pariu cu o domnişoară drăguţă care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică şi, dacă o termin, va sta în cap şi i-am spus să se antreneze. Deci anul acesta se va termina strategia energetică, la care sigur, lucrăm de mulţi ani şi trenăm, ceea ce nu mi se pare normal.

 

AGERPRES: Ce ar trebui să conţină? Cum ar arăta o strategie de care să fiţi mulţumit?

Anton Anton: Aţi citit strategia de cercetare? Nu. Ei, de aia sunt mulţumit. Parţial. Pentru că am făcut-o într-un fel, iar cei de la putere de la momentul respectiv au mai schimbat-o. O strategie de care să fiu mulţumit este una de care să ne putem ţine măcar câţiva ani şi care să aibă o viziune. Iar viziunea v-am spus-o: mixul energetic. Nu pot să vin, chiar dacă e la modă, să vorbim despre carbon, decarbonizare, nu ştiu cum se cheamă, gazeificare, carbonicarbogazeificarea apelor minerale, nu ştiu, nu contează termenul, dar important este să înţelegem că în această strategie cărbunele în România nu poate fi eliminat.

 

Eu n-am cum să-l elimin. Polonia nu-l elimină. Alte ţări din Europa nu-l elimină, de ce să-l elimin eu, am făcut eforturi. Centralele pe cărbune sunt la standarde internaţionale. A, că se modifică standardele, că o să fie ceva mai complicat, că o să trebuiască să curăţăm mai mult gazele de ieşire din termocentrale, super, o să facem şi chestia asta.

 

AGERPRES: Cu ce bani?

Anton Anton: Ăştia care produc energia produc pe gratis?

 

AGERPRES: Până acum de ce nu s-a făcut?

Anton Anton: Păi am băgat un miliard de euro în retehnologizarea termocentralelor, cum nu s-a făcut?

 

AGERPRES: Şi totuşi nu sunt conforme cu cerinţele de mediu.

Anton Anton: Ba sunt, am băgat un miliard de euro şi sunt conforme. Nu sunt conforme cu cerinţele pe care Comisia, între timp, vrea să le impună pentru anii viitori.

 

AGERPRES: Şi atunci ce facem?

Anton Anton: Mai băgăm nişte bani.

 

AGERPRES: Câţi?

Anton Anton: Cam vreo sută de milioane, cam aşa.

 

AGERPRES: De euro?

Anton Anton: Da. Adică ştiţi cum e, e o luptă. Eu sunt ecologist, mă bat pentru protecţia mediului. Dar mă bat raţional. Vin şi spun: sigur că da, nu vreau să arunc în atmosferă să schimb clima. Clima s-a schimbat din cauza noastră, nu vreau să contribui la chestia asta. Vreau să mă aliniez politicilor europene în totalitate, dar daţi-mi şi mie voie să mă aliniez în ritmul meu. Nu puteţi să-mi spuneţi mie: frate, de mâine implementezi ceva ce noi credem că se poate. Sigur că da, implementez, dacă voi îmi daţi toţi banii, calup, eu implementez mâine, deşi tehnic nu se poate, că toată lumea va trebui să facă treaba asta.

 

AGERPRES: Deci veţi cere o derogare, un termen de păsuire?

Anton Anton: Eu nu cer derogări. Eu nu mă duc la Comisia Europeană să cer derogări. Eu mă duc şi spun: ăsta e planul meu şi asta pot eu să fac, asta nu înseamnă derogare, asta înseamnă că mă duc cu nişte studii, documentat şi spun asta pot să fac. Pe mine mă deranjează că toată lumea are senzaţia că mergem la Comisia Europeană şi ne rugăm de ei. Nu, nu! Suntem membri în Uniunea Europeană cu aceleaşi drepturi pe care le are toată lumea şi membri raţionali şi, cum să vă spun, responsabili. Nu suntem aşa, acolo, de formă şi de umplutură.

 

AGERPRES: Cu ce argument mergeţi? Că avem aceste centrale şi nu le putem închide?

Anton Anton: Nu, merg cu următorul argument: aşa cum vreţi, centralele le-am retehnologizat, am băgat o groază de bani în ele şi ele funcţionează cu cărbunele nostru. Ele, ca să obţină performanţele pe care le doreşte Comisia Europeană din punctul de vedere al emisiilor de noxe, mai au nevoie de încă o etapă de retehnologizare, care nu mai este atât de grea ca cea care a fost făcută până acum, aia a fost cea mai grea. După părerea mea, peste alţi câţiva ani o să aibă nevoie de o nouă etapă de retehnologizare, adică partea tehnologică avansează permanent, pentru că aceste cerinţe ale Uniunii Europene nu sunt pe vorbe, ci pe tehnologii pe care le-a demonstrat cineva undeva. Deci se pot face. Noi venim şi facem o analiză din punctul de vedere al costurilor şi al capabilităţilor să vedem cum putem să facem.

 

AGERPRES: Deci vă menţineţi ideea că nu veţi închide nicio termocentrală şi nicio mină?

Anton Anton: Bineînţeles. Aşa cum v-am spus, la strategia naţională va trebui să începem cu o viziune, iar în cadrul acestei viziuni eu am două lucruri la care ţin. Unu: că România este un stat binecuvântat şi avem de toate şi vrem să folosim în mod raţional tot ce avem şi să facem o politică de exploatare durabilă a resurselor pe care le avem, asta este a doua idee. Pentru că am spus şi o s-o mai spun de nu ştiu câte ori, mi-a plăcut să citesc istorie: România a ţinut un război cu petrolul şi nu mai are. S-a terminat războiul şi nimeni nu vine să-i spună României: draga mea, săraca de tine, noi am făcut războiul pe petrolul tău, hai să-ţi dăm nişte compensaţii. Nu, dimpotrivă.(preluare Agerpres)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com