Amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace de intervenţie: la Rânca va fi simulată producerea unui cutremur

Miercuri, 28 martie 2018, începând cu ora 10:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj organizează un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren în care sunt implicate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, personalul cu funcţii de conducere din cadrul ISU Gorj, precum şi personal operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tg-Jiu, Detaşamentului de Pompieri Motru şi Gărzii de Intervenţie Novaci.

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI:

         verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;

         Verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi;

         Organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs.

         Verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj;

         Verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante;

         Verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului;

         Pregătirea psihologică a efectivelor;

         Acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească.

– SCENARIUL EXERCIŢIULUI –

(extras)

Situaţia generală

În data de 28.03.2018, în jurul orei 10:00, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, urmat de trei replici cu o intensitate de 5,1; 4,8; 3,6 grade. Ca urmare a producerii cutremurului în zona Vrancea a fost afectat şi judeţul Gorj.

Situaţia operativă specială nr. 1

Din cauza adereței scăzute dintre straturile de zăpadă nou formate și a vibrațiilor produse de cutremur, s-au produs avalanșe pe versanții munților cu dislocarea unor cantități însemnate de zăpadă ce au blocat DN 67C în apropiere de intrarea în stațiunea Rânca.

Situaţia operativă specială nr. 2

În urma producerii cutremurului a fost afectată structural și o pensiune situată în zona de sud a stațiunii Rânca, aceasta având la momentul producerii evenimentului 7 turiști cazați.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că structura de rezistenţă a pensiunii a fost afectată, iar din cauza unui scurt-circuit electric produs la un cablu electric s-a declanșat un incendiu la parterul construcției. Din această cauza, în urma inundării cu fum a casei scării, 4 turiști nu s-au putut autoevacua rămânând surprinși la etajul pensiunii. Totodată, din cauza dărâmăturilor căzute pe căile de evacuare și în camerele pensiunii, 3 turiști se află în imposibilitatea de a se auto-evacua rămânând blocați sub dărâmături, fiind necesară intervenția echipajelor de căutare-salvare ale ISU Gorj în scopul sprijinirii elementelor de construcție ce amenință cu prăbușirea, precum și pentru înlăturarea obstacolelor create de dărâmături.

Situaţia operativă specială nr. 3

Din cauza ceții și a vremii nefavorabile, 5 turiști s-au rătăcit în zona montană Rânca, fiind în imposibilitatea de a se întoarce la cabana de unde au plecat.

Situaţia operativă specială nr. 4

În urma producerii cutremurului, 4 turiști ce urmau un traseu turistic au fost surprinși de avalanșă, fiind îngropați în zăpadă.

Forţe participante:

–           Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj;

–           Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I.;

–           Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj;

–           Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj;

–           Serviciul Judeţean SALVAMOT Gorj;

–           Serviciul de Ambulanţă Judeţean Gorj;

–           Filiala Crucea Roşie Gorj;

–           Secţia Drumuri Naţionale;

–           Autoritatea Teritorială de Ordine Publică;

–           Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Novaci;

–           Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Baia de Fier;

–           Unitatea de Primiri Urgenţe – SMURD Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com