Amenzi de aproape un milion de euro aplicate anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul anului 2021 un număr de 1685 controale, din care 1136 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 549 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au aplicat amenzi în cuantum de 4.380.500 lei, din care 749.000 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 3.631.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 1.260.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată.

Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, angajatorilor le-au fost trasate 3935 măsuri, 3501 în domeniul relațiilor de muncă și 434 în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea intrării în legalitate.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat 70 persoane prestând muncă nedeclarată, 53 nu dețineau contract individual de muncă, două nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, una presta activitate având contractul de muncă suspendat, iar 14 prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate amenzi în valoare 1.260.000 lei. Au fost aplicate 47 amenzi angajatorilor care utilizau munca nedeclarată.

Angajatorii depistați că foloseau muncă nedeclarată desfășurau activitate în domenii precum: întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte, comercializarea produselor din carne, fabricarea produselor de patiserie, tăierea și rindeluirea lemnului, construcţii, comerț cu amănuntul, coafură și alte activități de înfrumusețare.

Activitatea de control a urmărit, în principal, realizarea acţiunilor din Programul anual al Inspectoratului Teritorial De Muncă Gorj – având la bază Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, rezolvarea sesizărilor şi reclamaţiilor, realizarea campaniilor naţionale organizate de Inspecţia Muncii, dar s-a urmărit şi efectuarea de controale preventive și cercetarea accidentelor.

In actiunile de control inspectorii de munca au colaborat cu angajati din cadrul Inspectoratului de Politie Gorj si angajați ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean ”Tudor Vladimirescu” Gorj.

În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în anul 2021, au fost înregistrate 590 de petiţii.

Au fost trimise către angajatori un număr de 1064 scrisori de notificare întocmite în vederea informării în scop preventiv, cu recomandarea de a consulta şi de a respecta integral legislația în domeniul relaţiilor de muncă.

Activitatea de comunicare desfășurată în anul 2021, a urmărit atât informarea corectă și rapidă a opiniei publice, cât și promovarea imaginii instituției. În acest scop au fost redactate și transmise către mass-media un număr de 55 comunicate de presă preluate atât în presa locală cât și centrală, însumând  un număr de peste 700 apariții.

De asemenea, inspectorii de muncă au verificat 1557 angajatori cu privire la respectarea prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind dispuse 40 măsuri.

Totodată, în cursul anului 2021 au fost verificate și înregistrate 64 contracte colective de muncă şi 13 acte adiţionale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii decembrie 2021, fiind de 266.

În anul 2021 au fost cercetate 11 evenimente : 3 accidente  in afara muncii, sapte accidente de munca mortale si un accident de munca cu invaliditate. Au fost avizate un numar de 84 dosare de cercetate evenimente cu incapacitate temporara de munca intocmite de catre angajatori.

Principalele cauze ale accidentelor de munca fiind:

–           efectuarea necorespunzatoare a operatiilor de muncă;

–           neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii;

–           neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii,

–           căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel.

–           exploatarea instalaţiilor şi utilajelor fără asigurarea reviziilor şi reparaţiilor corespunzătoare acestora;

–           deficienţe în sistemul de pregătire şi instruire a personalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com