Amenzi de 3,5 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu

Comisariatului Judetean Gorj al Garzii Nationale de Mediu si-a desfasurat activitatea in anul 2021 cu un  efectiv de 10 comisari de mediu, fiind realizat un numar de 1014 controale dintre care :

         881 controale  in domeniul poluarii industriale

         133 controale in domeniul biodiversitatii si ariilor protejate

Au fost efectuate in acest sens:

  • 163 controale planificate
  • 851 controale neplanificate constand in :

o          48 controale pentru verificare modului cum au fost respectate conditiile din actele de reglementare

o          104 controale in urma autosesizarilor

o          392 controale pentru solutionarea unor petitii de la cetateni

o          4 controale la poluari accidentale

o          77 controale dispuse de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu

o          53 controale pentru identificarea unor obiective noi in baza protocoalelor cu AFIR

o          15 controale pentru verificarea masurilor dispuse

o          158 controale impreuna cu alte autoritati

Cu ocazia acestor controale a fost aplicat un numar de 156 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 3 550 000 lei, au fost confiscate 4 autovehicule care desfasurau activitati ilegale de transport deseuri si au fost dispuse 2 sanctiuni complementare de desfintare lucrari efectuate ilegal fara avizele de mediu necesare. Au existat 17 situatii cand, pe langa sanctiunea contraventionala aplicata, au fost sistate activitatile verificate care se desfasurau in afara legii.

Principalele tematice de control abordate in anul 2021 au fost urmatoarele:

         Verificarea stadiului de realizare a masurilor prioritare de guvernanta privind gestionarea deseurilor municipale si gradul de atingere a obiectivelor de reciclare;

o          Au fost efectuate 76 controale care au inclus toate UAT-urile si operatorii de salubrizare care actioneaza pe raza judetului Gorj. Au fost aplicate, cu aceasta ocazie, un numar de 16 amenzi in valoare totala de 272 000 lei. Concluziile acestui control tematic au scos in evidenta faptul ca la nivelul judetului Gorj nu a fost indeplinit obiectivul de reducere a cantitatii de deseuri eliminate prin depozitare, pentru anul 2020, de 50% din masa totala generata. Ca aspect pozitiv, comparativ cu alte judete din tara, in judetul Gorj toate UAT-urile au  contracte de delegare gestiune deseuri si au   implementat un sistem de colectare separată a deseurilor. Cu exceptia a cinci UAT-uri (Arcani, Sacelu, Scoarta, Farcasesti, Balteni), toate celelalte  au  implementat instrumentul „plătește pentru cât arunci” De remarcat faptul ca fenomenul de abandon al deseurilor in zone neautorizate a cunoscut o crestere in anul 2021 comparativ cu anii anteriori, tocmai datorita aplicarii mecanismelor economico-finanaciare in domeniul protectiei mediului, respectiv a taxei  specifice economiei circulare la depozitarea  deseurilor. Au fost identificate cu ocazia acestui control tematic  un numar de 66 locatii de abandon al deseurilor, insumand o suprafata totala de  3273 mp.

         Verificarea realizarii masurilor din planurile de calitatea aerului  si planurile de mentinere a calitatii aerului;

o          Au fost efectuate 11 controale la toate obiectivele mentionate in Programul de Mentinere a Calitatii Aerului, constatandu-se indeplinirea masurilor dispuse. Cu toate acestea, statia de monitorizare a calitatii aerului a inregistrat in anul 2021 mai multe  episoade de poluare atmosferica peste numarul admis anual, motiv pentru care s-a dispus UAT Rovinari sa intocmeasca un plan de calitate al aerului cu masuri si termene concrete. Constatarile efectuate de comisarii Garzii de Mediu Gorj au identificat si cauza probabila a frecventei repetate de episoade de poluare atmosferica in zona Rovinari, intrucat peste celelalte surse de poluare a aerului din zona Rovinari  s-a suprapus si un fenomen de autoaprindere al stratului de carbune la Cariera Rovinari, fenomen care inca mai treneaza si in prezent.

         Verificarea respectarii prevederilor HG 735/2006 (COV); HG 322/2013 (EEE) si Regulamentului 850/2004 (POPs). S-au efectuat, in acest sens, 13 controale pe raza judetului Gorj fara a fi constatate aspecte deosebite.

         Verificarea Regulamentului 995/2010 privind obligatiile ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn. S-au efectuat,in acest sens, 8 controale pe raza judetului Gorj, fara a fi constatate aspecte deosebite.

         Verificarea stării de salubrizare a cursurilor de apă (controale cu alte autorităţi). S-au efectuat, in acest sens, 64 controale vizand UAT-urile aferente principalelor cursuri de apa din judetul Gorj cu risc potential de inundabilitate.

         Verificarea operatorilor şi amplasamentelor unde se desfăşurau activităţi cu impact asupra calităţii aerului înconjurător, fiind efectuate in acest sens cca 30 controale, incheiate cu un  numar de 26 amenzi, in valoare totala de 260 500 lei. Controalele au vizat in special combaterea spulberarilor de praf  de la depozitele de zgura si cenusa,  dar si arderea deseurilor.

         Verificarea pentru respectarea prevederilor legislaţiei privind VSU, acumulatorii uzaţi, anvelopele uzate. S-au efectuat, in acest sens, 12 controale  si au fost aplicate un numar de 10 amenzi  in valoare totala de 170 000 lei. Ca deficiente au fost constatate lipsa actelor de reglementare pentru desfasurarea activitatii de dezmembrare VSU, cat si gestionarea necorespunzatoare a anvelopelor uzate .

         Verificarea privind respectarea obligaţiilor ce revin operatorilor care exploatează staţii de epurare a apelor uzate orăşeneşti. S-au efectuat un numar de 16 controale si a fost aplicate un  numar de 3 amenzi in valoare totala de 125 000 lei. Ca deficiente enumeram :lipsa acte de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului, evacuare ape uzate neepurate, nerespectarea conditiilor din actele de reglementare cu privire la incadrarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate epurate in limitele maxime admise.

         Verificarea respectării legislaţiei de către societăţile care operează balastiere/cariere/iazuri piscicole cu extracţie agregate. A fost efectuat un numar de 21 controale, iar 15 controale au vizat  activităţi desfăşurate în arii protejate .

Ca aspect deosebit care a marcat activitatea Comisariatului Judetean Gorj al Garzii Nationale de Mediu in anul 2021, l-a constituit inchiderea temporara a depozitui de deseuri municipale Tg.Jiu, in perioada 23.03.2021-01.07.2021, ca urmare a nerespectarii conditiilor stabilite prin autorizatia integrata de mediu. Perioada de suspendare a activitatii depozitului a fost greu de gestionat, avand in vedere posibilitatea unui blocaj in activitatea de eliminare a deseurilor de pe raza judetului Gorj. Datorita eforturilor institutiei Garzii Nationale de Mediu, a Consiliului Judetean Gorj, respectiv a Primariei Municipiului Tg.Jiu, s-a reusit depasirea in bune conditii a acestei perioade, desi au existat presiuni din partea unor UAT-uri, revoltate pentru masurile dispuse de autoritatile de mediu. Investitia care a fost realizata la Depozitul de deseuri municipale Tg. Jiu, prin care se ard gazele rezultate din depozit, poate constitui un inceput in utilizarea unor surse de energie alternative in folosinta comunitatilor locale.

Problema disconfortului olfactiv generat de depozitul de deseuri municipale Tg.Jiu, va ramane incontinuare o situatie greu de gestionat la nivelul Municipiului Tg.Jiu, avand in vedere ca investitiile care au fost realizate in cursul anului 2021 de catre firma POLARIS MEDIU  SRL, nu au rezolvat in totalitate problema mirosului. In prezent situatia este imbunatatita comparativ cu situatia existenta la nivelul anului 2021, cu precizarea ca desi persista starea de disconfort in cartierul Slobozia-Tg.Jiu, aceste episoade de disconfort olfactiv au o intensitate mai mica si sunt limitate seara si dimineata, atunci cand apare si inversia termica in atmosfera. Mirosul se datoreaza suprafetei active a celulei nr 2 a depozitului de deseuri dar si tratarii levigatului unde se foloseste acidul sulfuric, cel care genereaza in urma reactiilor chimice hidrogenul sulfurat cauzator de miros.

Disconfort olfactiv se inregistreaza si in apropierea fermelor de pasari apartinand societatii AVIROM SA, agentul chimic producator de miros fiind in acest caz amoniacul. Si in acest caz, Garda Nationala de Mediu a dispus masurile prevazute de lege, fiind aplicate numai in anul 2021 un numar de.4 amenzi in valoare totala de 1 650 000 lei, obligand societatea sa ia masuri de combatere a disconfortului olfactiv .

Din pacate legea 123/2020 privind combaterea mirosului, a ramas pana in prezent fara norme de aplicare, neexistand pana in prezent standarde ale mirosului si nici alte normative tehnice de cuantificare a mirosului olfactiv. De asemenea programele de reducere olfactiva a mirosului menite sa conduca la combaterea mirosului, in lipsa acestor norme, nu pot fi realizate si aplicate.

Cat priveste celelalte activitati economice ale judetului Gorj cu impact major asupra mediului, respectiv cele din industria energetica ( termocentralele Rovinari si Turceni ) avtivitatea Garzii Nationale de Mediu  in cursul anului 2021 s-a axat in principal pe determinarea factorilor responsabili din cadrul Complexului Energetic Oltenia in rerspectarea normelor de viata pentru cetatenii care locuiesc in imediata apropiere a permetrelor miniere. Disconfortul produs prin imisiile de praf de la nivelul solului, au costituit principalele aspecte ale activitatii de control a comisarilor de mediu care au verificat aceste activitati. Au fost aplicate in acest caz, in anul 2021, amenzi  in valoare de 50 000 lei.

In domeniul extractiei de hidrocarburi, activitatea comisarilor de mediu in anul 2021, s-a axat pe obligarea titularului de licenta , OMV PETROM, la realizarea unor investitii menite sa reduca numarul de poluari accidentale prin avarierea colectoarelor de transport titei, in cele mai multe cazuri datorate uzurii fizice a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com