Alertă pentru CEO! Pactul verde European, implementat agresiv la nivel local

Comitetul European al Regiunilor lansează un nou grup de lucru pentru a se asigura că orașele și regiunile pot lansa Pactul verde european, prin proiecte concrete și finanțare directă pentru autoritățile locale și regionale. Comitetul European al Regiunilor a lansat astăzi grupul de lucru privind Pactul verde la nivel local. Alcătuit din 13 reprezentanți aleși la nivel local și regional, obiectivul său este de a garanta că orașele și regiunile din UE sunt direct implicate în definirea, punerea în aplicare și evaluarea numeroaselor inițiative din cadrul Pactului verde european, strategia de creștere durabilă a UE pentru a realiza neutralitatea climatică până în 2050. Acum este momentul să investim împreună și să accelerăm tranziția către o economie curată, durabilă și neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Prin pachetul de redresare al UE și prin Pactul verde european trebuie să capacităm și să finanțăm orașele și regiunile să își consolideze reziliența și să-și revină după criza provocată de pandemia de COVID-19. Acesta este principalul mesaj din cadrul primei ședințe a grupului de lucru privind Pactul verde la nivel local, în timp ce Comisia Europeană a pus la dispoziție un nou instrument de redresare în valoare de 750 de miliarde EUR, în plus față de un buget consolidat pe termen lung de 1 100 miliarde EUR pentru perioada 2021‑2027, acum în mâinile statelor membre ale UE și ale Parlamentului European.

 

Juan Espadas (ES-PSE), primarul orașului Sevilia și președintele grupului de lucru, a declarat: Aurore Lalucq, deputată în Parlamentul European, copreședintă a Intergrupului „Noul pact verde” din cadrul Parlamentului European, a declarat: Diederik Samsom, șeful de cabinet al comisarului Frans Timmermans, a declarat: Obiectivul suprem al grupului de lucru privind Pactul verde la nivel local este să garanteze că atât Pactul verde european, cât și strategia de redresare a UE se traduc efectiv în proiecte concrete și finanțare directă pentru autoritățile locale și regionale. Grupul are trei obiective specifice:

reunirea numeroaselor inițiative de politică din cadrul Pactului verde european, din perspectiva orașelor și regiunilor;

facilitarea colaborării între instituțiile UE pentru a plasa orașele și regiunile în centrul politicilor de promovare a neutralității emisiilor de dioxid de carbon;

ilustrarea provocărilor cu care se confruntă autoritățile locale și regionale în punerea în aplicare a tranziției verzi la nivel local și evidențierea realizărilor și celor mai bune practici, cu scopul de a facilita replicarea lor în întreaga Uniune Europeană.

Printre prioritățile actuale ale grupului de lucru se numără Legea europeană a climei și Pactul climatic, Fondul pentru o tranziție justă, o nouă strategie industrială pentru Europa, aerul curat și apa curată, hidrogenul, noul plan de acțiune pentru economia circulară, biodiversitatea și pădurile. Grupul de lucru este alcătuit din membri din toate cele șase comisii și din cele șase grupuri politice ale CoR, fiind astfel o inițiativă cu adevărat orizontală și incluzivă. Cei 13 membri ai grupului de lucru privind Pactul verde la nivel local sunt următorii:

Juan Espadas (ES-PSE), primarul orașului Sevilia (președinte)

Roby Biwer (LU-PSE), membru al Consiliului Local Bettembourg

Manuela Bora (IT-PSE), membră a Consiliului Regional și a autorității executive a regiunii Marche

Isabelle Boudineau (FR-PSE), vicepreședintă a Consiliului Regional Noua Aquitanie, însărcinată cu afaceri europene și internaționale

Vincent Chauvet (FR-Renew Europe), primarul orașului Autun (departamentul Saône-et-Loire)

József Kóbor (HU-AE), membru al Consiliului Local Pécs

Markku Markkula (FI-PPE), membru al Consiliului Local Espoo

Michael Murphy (IE-PPE), membru al Consiliul Comitatului Tipperary

Ricardo Rio (PT-PPE), primarul orașului Braga

Tjisse Stelpstra  (NL-CRE), membru al Consiliului provinciei Drenthe

Mirja Vehkaperä (FI-Renew Europe), membră a Consiliului Local Oulu

Bernd Voß (DE-Grupul Verzilor), membru al Parlamentului Landului Schleswig-Holstein

Hanna Zdanowska (PL-PPE), primarul orașului Łodź

Grupul de lucru se va întruni în mod regulat și va contribui la dezbaterile din cadrul sesiunilor plenare ale Comitetului European al Regiunilor, începând cu o dezbatere pe tema „Regiunile și orașele pentru o redresare ecologică” în cadrul următoarei sesiuni plenare din 1 și 2 iulie, la care va participa Pascal Canfin, deputat în Parlamentul European și președintele Comisiei ENVI a Parlamentului European. Vor avea loc alte două dezbateri: o dezbatere privind viitorul CFM în contextul redresării economice în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, cu participarea comisarului Johannes Hahn, și o dezbatere privind aspectele economice ale redresării economice în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, cu participarea comisarului Thierry Breton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com